Какви са причините за това - обясни в предаването "Здравей, България" заместник-председателят на НСИ Диана Янчева

България вече е с население по-малко от 7 милиона жители. Това сочат данните на националната статистика. Според заместник-председателя на НСИ Диана Янчева причините тенденцията за намаляване на населението не е от скоро. 

„Тенденцията за намаляването на населението на България не е от вчера. Всяка година намаляваме с по 40 000-50 000 души. Това се дължи на по-ниската раждаемост, по-голямата смъртност и миграцията. Демографските тендеции са обратими. Трудно се обръщат, но не е невъзможно“, коментира Янчева в ефира на "Здравей, България". 

Започва пробно преброяване на населението

 

 

По думите ѝ броят на българите в страната може да се увеличи с по-висока раждаемост и повече възможности за професионална реализация на младите хора.

Янчева е поясни, че статистическият институт следи и ситуацията с разпространението на коронавируса и смъртните случаи вследствие на заразяването с него. „Засега няма тревожни данни. Смъртността не е по-голяма от миналата година“, обясни Янчева.

Ще бъдат ли изтрити малките села от картата на България?

Тя допълни, че от днес стартира пробно онлайн преброяване на населението. Това ще става през интернет страницата на НСИ. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.