Едно от тях е село Каменица

Дълги улици, малки красиви къщи, сгушени зад клоните на дърветата. Едва доловим шепот на вятъра. Такава е реалността в село Каменица, едно от местата в България, което е изправено пред проблема с обезлюдяването.

"Аз откакто помня, тук във всяка къща имаше по 5-6 човека, а сега - през 15 къщи, в една има по двама души", разказва Велко Тепавичаров – бивш кметски наместник

Селото е разделено на седем махали, а четири от тях вече са напълно обезлюдени.Освен с красотата си, село Каменица е известно и с историческото си минало, което се предава като завет от поколение на поколение.

"Интересен момент от историята на селото е, че когато се разделя България на две – нашето остава неутрална зона между Източна Румелия и Княжество България и е било като самостоятелна република", спомня си Велко Тепавичаров.

Хората в Каменица водят обикновен живот и вярват, че за обезлюдяването на махалите си има логична причина - липсата на превоз.

Започва пробно преброяване на населението

За проблемите с превоза ни разказва и Георги. Единственият жител на махала „Хвърчил“. Възрастният мъж има семейство в София, но предпочита да живее на село. Георги не тъгува, че живее сам в „Хвърчил“ и си спомня с носталгия за времето, в което улиците на селцето са били пълни.

Макар и отделени от големия град, жителите на Каменица са наясно със ситуацията около коронавируса и вземат мерки. Признават, че пандемията не ги плаши. И макар на пръв поглед да изглежда сякаш село Каменица е забравено от Бога, истината може би е малко по-различна. За нея ни разказва настоящият кметски наместник. Иван Петров ни показва мястото, от което всички хора черпят вяра. 

И докато вярата гори подобно на пламъчето от свещта, се срещаме с Вероника – символът на надеждата в Каменица. Дошла от Чехия, младата жена избира именно китното селце, за да създаде своето семейство.

"Преди две години дойдохме, намерихме го, много ни харесваше и започнахме лека – полека да правим къщичка. Природата е много хубава и е близо до града от една страна, а от друга страна е далеч от него ", смята Вероника. Според нея, градът не е подходящо място за отглеждане на дете.

Репортер: Николай Беремлийски

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.