Децата ще получат накуп порциите си плодове, зеленчуци и млечни продукти

Училищата започнаха раздаването на безплатните закуски, полагащи се на учениците. Заради извънредното положение доставките бяха прекратени. Сега обаче децата ще трябва да получат накуп порциите си плодове, зеленчуци и млечни продукти.

Директор на врачанско училище срещу раздаването на училищен плод и мляко по домовете

По 630 грама сирене на дете очакват родители в столично училище. За майката на две деца Кристина помощта идва в точния момент. А други родители вече знаят и как ще оползотворят продукта.

По време на раздаването на продуктите училищата трябва да направят строга организация, така че да бъдат спазени всички мерки за безопасност и да не се допуска струпване на хора. Засега обаче към сиренето са проявили интерес едва 10% от родителите. За периода на извънредното положение на едно дете се полагат около 300 гр млечни продукти и 2 кг плодове или зеленчуци.

Правителството отпуска над 36 млн. лв. за учебници и помагала

По схемата "Училищно мляко" се възползват над 3200 училища и детски градини в страната или това са близо половин милион деца. По другата схема - "Училищен плод" цифрите са сходни - около 3 200 училища и близо 420 хиляди деца.

Някои директори в страната вече се обявиха против доставките на хранителни продукти в училищата и по домовете. Според тях това създава риск от разпространение на заразата, както сред учителите, така и в семействата на учениците.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.