Мъж на 36 години и жена на 34 години са се почувствали зле още в Нидерландия и са се обадили на личния си лекар в България

Установени са нови случаи на COVID-19, чиито носители са пасажери в два самолета от Нидерландия, които са кацнали на летище София на 1 май, съобщиха от Областния кризисен щаб в Хасково, пише БТА. Предполагаемо бъдещо огнище на болестта в Димитровградско е било предотвратено благодарение на реакцията на институциите, уточниха от щаба.

Нови жертви с COVID-19 у нас, заразени са 1594

Мъж на 36 години и жена на 34 години са се почувствали зле още в Нидерландия и са се обадили на личния си лекар в България, на който са съобщили, че имат намерение да се завърнат в страната. Лекарят от своя страна е информирал членовете на Общинския кризисен щаб в Димитровград, а те са свели информацията до знанието на Областния и Националния кризисни щабове.

Семейството е било посрещнато от властите на летище София. Тествани са били с бързи тестове, които се оказват положителни за наличие на коронавирусна инфекция. Към момента те са хоспитализирани в лечебно заведение в София, уточняват от областния щаб в Хасково.

От там информират още, че във въпросния полет са пътували общо 118 пасажери, 17 от които жители на област Хасково. От тях 12 души са от община Хасково, трима от община Димитровград и двама от община Свиленград. При евентуално потвърждаване с PCR-тест на положителните бързи тестове на семейството, всички пасажери ще бъдат изследвани за наличие на COVID-19. На всички пристигнали с полета са били връчени предписания за поставяне под карантина.

Проф. Мутафчийски: Отиде си един достоен български лекар

С друг полет от Нидерландия, отново на 1 май, на летище София са пристигнали две жени от община Хасково, за които впоследствие по техни данни се е разбрало, че те имат положителни PCR-тестове. Те са били направени в страната, от която идват. Въпреки предупрежденията на нидерландските медицински власти, двете жени са предприели пътуване и са се завърнали у нас. От летището до дома си в община Хасково те са пътували с такси, е установило проучването.

В този полет са пътували общо 54 пасажери, от които жители на област Хасково са още двама души от община Харманли и двама от община Тополовград. На всички тях предстои да бъдат взети проби през следващите два дни. Контактните лица се установяват и ще бъдат поставени под 14-дневна карантина, уверяват от Областния кризисен щаб в Хасково.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!