Анализ на Петър Ганев от Института за пазарна икономика

Пикът на безработните беше на 6 април, когато имаше 9 000 регистрирани. Това каза в студиото на „Събуди се“ анализаторът от Института за пазарна икономика Петър Ганев. 

„Ако погледнем данните за официално безработните от началото на извънредното положение – те са над 100 000. Имаме и 10 000, които са намерили работа в този период“, добави той. 

Ресторанти, кафенета и дребни търговци най-много са се възползвали от мярката 60 на 40

Ганев обясни, че пикът съвпада с деня, в който бе обявена и мярката „60/40“. Това играе роля и над 100 хиляди души вече са се възползвали от тази опция.

„Част от притесненията ми са свързани с платените отпуски, защото те ще свършат. Другите са свързани с туризма, защото ние очакваме българите да го спасят. За курортите това би било невъзможно, тъй като там съотношението чужденци – българи е 90% към 10%. Ще е много трудно за сънародниците ни да отидат на море през юли и август, ако те вече са използвали своя платен отпуск“, добави Ганев.

Според него трябва да се внимава за евентуалното покачване на безработицата, но това зависи най-много от възобновяването на стопанския процес в страната.

Целия разговор гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.