С промените се разширяват възможностите на здравния министър за разпореждане с противоепидемични мерки

Депутатите в Правната комисия приеха на първо четене промените в Закона за здравето. Той беше внесен от правителството, за да регламентира мерките след края на извънредното положение, което изтича на 13 май.  Текстовете бяха подкрепени с гласовете на 14 народни представители, а 7 гласуваха „против”.

В присъствието на трима министри - на здравеопазването, на правосъдието и на туризма, депутатите от Правната комисия дадоха зелена светлина на здравният министър Кирил Ананиев да управлява кризата по време на коронавирус, да въвежда нови временни мерки, както и да ги отменя.

Министерски съвет одобри законопроекта за мерките след извънредното положение

След края на извънредното положение, посоката на мерките, които остават заради пандемията от COVID-19, ще се определят от министъра на здравеопазването.  Сред предвидените промени са  намаляване или освобождаване от държавен или общински наем. Както и вариантът, ако има хора в неплатен отпуск до 60 дни, то той да се зачита за трудов стаж. А част от досегашните мерки  ще продължат да действат и след премахването на извънредното положение. 

"По отношение на някои от мерките имаме преходен период. Той е в рамките на два месеца и дефиницията, която се използва в нашите предложения до изтичане на извънредното положение и два месеца след това", заяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

Промените се приемат единодушно от коалиционните партньори в управляващото мнозинство. Не така обаче стоят нещата сред партиите в опозиция. ДПС принципно одобрява мерките, но между първо и второ четене ще внесе и свои предложения.

На първо четене: Правната комисия прие Закона за мерките по време на извънредното положение

"Мисля, че мерките, които упълномощяват здравния министър да издава съответните нормативни актове, било то заповеди, наредби да въвежда или да отменя определени мерки, са удачни", заяви депутатът от ДПС Хамид Хамид.

Социалистите обаче имат забележки. Някои от мерките подкрепят, към други имат критики.

"С два месеца да бъдат удължени сроковете на онези мерки, които ще подпомогнат реално бизнеса и хората. Към други мерки сме скиптични, като например тази да се даде възможност на министъра на здравеопазването сам да решава кога да има епидемична обстановка и кога – не", обяви социалистът Крум Зарков.

А здравният министър си тръгна след заседанието на правната комисия без коментар.

В петък промените в закона ще бъдат разгледани и гласувани на първо четене в пленарна зала. За да станат факт и да бъде отменено извънредното положение на 13 май, тези поправки трябва да минат на второ четене и в Правна комисия, и в пленарна зала, което означава, че ще има две извънредни заседания.           

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.