15 от членовете на комисията бяха "за"

Правната комисия прие на първо четене Закона за мерките по време на извънредно положение. Гледането на закона започна в парламента.Такова беше обявено с решение на НС от 13 март, внесен от Цвета Караянчева и други народни представители на 16 март.

България в извънредно положение за 1 месец

Ето и по-важните акценти в него - без запор върху банкови сметки, пенсии и заплати по време на извънредното положение. Работодателите да могат да пускат в платен или неплатен отпуск служителите си, без тяхно съгласие.  Докато трае извънредното положение да не могат да се правят запори върху движими и недвижими вещи на физически лица.

Предвиждат се и до 3 години затвор и 10 000 лева глоба за невярна информация. Извънредните текстове вече минаха през парламентарните комисии.

Законът беше гласуван с 15 гласа "за" и седем въздържали се. От ДПС посочиха, че искат по-строги ограничителни мерки и ще изготвят предложения, като някои от тях "ще са доста по-фрапиращи", каза депутатът Хамид Хамид. По думите му няма да бъдат постигнати мотивите в законопроекта с разписаните мерки.

СЛЕД ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ: Щаб, ръководен от Гешев, ще следи за изпълняване на мерките

От БСП посочиха, че имало пропуски в закона и щели да дадат своите предложения между двете четения. Крум Зарков заяви, че левицата ще направи своите предложения в закона между първо и второ четене. При обсъжданията Зарков коментира, че мерките в законодателството трябва да съчетаят грижата за здравето на хората и икономиката. Според него няма спор по необходимостта от крути мерки, но те трябват да бъдат ефективни. По думите на Зарков никой закон сам по себе си не може да спре разпространението на вируса, но трябва да организираме противодействието срещу него.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП