Народният представител вече е с две отрицателни проби за коронавирус

„След като ми откриха положителната проба, размишлявах и се сетих, че чувствах леко неразположение преди да ме изследват, но не съм му обърнала внимание. Искам да успокоя, че голям процент от хората преминават през това предизвикателство леко. Много е важно да спазваме социална дистанция, защото именно хора, които нямат симпотими, могат да бъдат опасни за другите". Това каза в ефира на „Здравей, България" Даниела Дариткова, председател на Здравната комисия в парламента. 

Още двама депутати с коронавирус

Заради положителните проби на нея и двама от колегите й парламентът беше затворен. От опозицията не бяха съгласни с решението. „При условие, че цялата държава стриктно спазваше мерки, Народното събрание нямаше как да покаже друг модел на поведение. Това беше смисълът на изискването - да се заседава само по законопроекти, свързани с извънредното положение. Ако се направи анализ, ще видим, че НС се е събирало всяка седмица и е решавало важни въпроси. От друга страна основният аргумент на опозицията - че не й се дава възможност да провежда парламентарен контрол, е некоректен. Народното събрание не е спряло да работи. Демокрацията не е била застрашена по никакъв начин", категорична е Дариткова. 

Тя разказа повече за заболяването и как е протекло то при нея. „Не изпитах страх, защото не усещах симптоми. Основното ми притеснение беше за пациентите, които бях преглеждала последната седмица. Работя основно с малки деца, но в кабинета се спазват всички мерки. Успокоих се, когато разбрах, че не съм заразила никого. Дори съпругът ми не даде положителна проба. После дойдоха притесненията за това кой ще поеме всичките ми ангажименти. Вече 10 години работя на два фронта", сподели Дариткова. 

Има народен представител с коронавирус (ВИДЕО)

„Никой в света не знаеше какво ни очаква. Постепенно се учим как да се справяме с всички предизвикателства. Трябва да се дават много ясни и точни указания за това как да се пазят медицинските лица. Не съм се заразила от пациентите. Бях се доверила на СЗО, която твърдеше, че здрави хора не трябва да носят маски и извън кабинета не ползвах защитни средства. Затова смятам, че съм прихванала заразата от някъде другаде. Социалната дистанция, носенето на маска на закрити обществени места и хигиената наистина дават резултати", смята депутатът от ГЕРБ. 

В петък се очаква дебат в пленарната зала. Опозицията се обяви против законопроекта на правителството за изменение в Закона за здравето.

Дариткова: Заразените, които нямат симптоми, не е нужно да бъдат в болница

„Днес ще въведем легална дефиниция за извънредна епидемична ситуация, ще опишем какво включва това понятие, защото досега такова не е имало. В законопроекта се предвижда някои от мерките да продължат и след отмяната на извънредното положение. Коронавирусът не е изчезнал, предизвикателството остава, но трябва да се върнем към нормалния си живот", каза Дариткова. И допълни, че не е изненадана от реакцията на БСП. „Според мен в такава ситуация може да си подадем ръка. Ние размишлявахме, когато се стигна до отмяна на извънредното положение, по какъв начин да подходим. Основно се касае за защита на живота на гражданите. Затова се прецени, че е по-добре, през Закона за здравето, да се даде възможност на здравния министър да продължи с противоепидемичните мерки“, поясни народният представител. 

Целия разговор гледайте във видеото.