Заради пандемията от коронавируса беше отложен традиционният парад на Червения площад

Русия отбелязва 75-ата годишнина от победата във Великата отечествена война в условията на строга карантина. Заради пандемията от коронавируса беше отложен традиционният парад на Червения площад. В Беларус обаче, извънредната ситуация не попречи да отбележат 9 май, както всяка година.

15 хиляди военни трябваше да вземат участие заедно с бойна техника в парада по случай 9 май. В средата на април обаче Владимир Путин обяви решението си да отложи честванията, заради коронавируса. Парадът обикновено е момент, в който Москва показва най-модерното си въоръжение. Вместо това, годишнината беше отбелязана със скромна церемония и военновъздушно шоу. Преди да се обърне към сънародниците си, Владимир Путин се поклони на гроба на незнайния войн. “Нашите ветерани се сражаваха за живота срещу смъртта и ние винаги ще се сравняваме с тяхното единство и издръжливост”, каза той.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ДЕМОНСТРАЦИЯТА ТУК

Въпреки че Русия е на пето място в света по брой заразени с коронавируса, Путин не спомена нищо за епидемията в речта си. В обръщението си той все пак увери, че тържествен парад ще има. „Задължително ще почетем мащабно и тържествено юбилейната дата. Ще я отбележим достойно, както повелява дългът ни пред тези, които изстрадаха, извоюваха и постигнаха тази победа. Главният ни парад ще бъде на Червения площад. Знаем и твърдо вярваме, че сме непобедими, когато сме единни”, каза Путин

В небето над Москва прелетяха 75 военни самолета и хеликоптери, включително и най-модерните руски изтребителите Су-57.

Карантината в Москва удължена до 31 май

Коренно различно изглеждаше днешния 9 май в Беларус, където президентът Александър Лукашенко отказва да наложи карантинни мерки срещу разпространението на коронавируса. В парада по случай на деня на победата в Минск участваха хиляди войници. От трибуните наблюдаваха зрители, малцина от които носеха маски. Облечен във военна униформа и заобиколен от генерали, Лукашенко каза, че за Беларус е недопустимо дори да се помисли за отмяна на парада. Той управлява страната от 1994 година и определи страховете от коронавируса като психоза.