На срещата на върха България ще бъде представена от премиера Бойко Борисов

Темата за кризата около COVID-19 ще бъде основна тема в среща на върха между страните от Централно-европейската инициатива (ЦЕИ), която ще се проведе в петък. България е представена от премиера Бойко Борисов.

Във фокуса на обсъжданията ще бъдат здравните, икономическите и социалните последици от пандемията, както и възможните общи действия за възстановяване на икономиките и обществата в държавите от региона на ЦЕИ.

Централно-европейската инициатива е създадена на 11 ноември 1989 г. като опит за развитие на регионално сътрудничество между четири държави от двете страни на Желязната завеса - Италия, Австрия, Унгария и Югославия. Днес основната й мисия е подпомагане на европейската интеграция чрез сътрудничество между страните членки в различни области.

В момента страните членки на ЦЕИ са 17: девет от ЕС (Италия, Унгария, Словения, Полша, Чехия, Словакия, България, Румъния, Хърватия), пет - от Западните Балкани (Черна гора, Сърбия, Република Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина) и три от Източна Европа, обект на Източното партньорство на ЕС (Молдова, Украйна, Беларус).

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.