8 от проучванията вече са на етап тестове върху хора

За първи път в историята - учени, правителства и фармацевтични компании работят толкова синхронно и бързо, за да може скоро да открият ваксина срещу COVID-19. За целта са отпуснати милиарди.

Впрегнат е потенциалът на учените по целия свят, за да може бързо да се открие ваксина срещу COVID-19. В момента в различни части на света се правят успоредно 150 проучвания. 8 от тях дори са минали първият етап и вече се тестват върху хора.

Великобритания отпуска 110 млн. долара за център за производство на ваксини

Преди да достигне до нас, обаче, ваксината ще премине задължителните 3 етапа на проучване. В тях са включени - как се възприема от хората и колко дози ще са необходими, за да се предпази човек от заболяването. А в последната, 3-та фаза, ще се направи проучване на огромна популация от хора като се следи за ефикасността и безопасността на тази ваксина.

Въпреки, че напредъкът за тези 4-месеца е огромен, най-оптимистичният вариант за масова ваксина е средата на 2021-ва. 

Преди повече от година, когато учените отново се мобилизираха, за да търсят решение срещу свинския грип, Лиза Бонадона е част от глобалния екип по работа с кризата. Тогава компанията, за която работи, прави невъзможното:

„За по-малко от 6 месеца компанията успя да дистрибутира около 3 милиона дози ваксини. В момента в условията на COVID-19, разликите са огромни – нямаме одобрена ваксина, нямаме одобрено производство“, казва Лиза Бонадона, генерален мениджър на ГлаксоСмитКлайн, научно-изследователска фармацевтична компания.

Френският министър на научните изследвания: Ваксина за COVID-19 най-рано след 18 месеца

А на моменти вирусът прави работата почти експериментална – тъй като е познат на света едва от 4 месеца. Заради многото неизвестни, а и заради задължителните етапи на тестове, най-реалистичните планове за ваксина са не по-рано от година. Напредъкът обаче е голям:

„8 от разработките за ваксина вече са на клинична фаза и в момента се тестват върху хора. Тоест, вече са минали фазата с тестването в лабораторни условия и върху животни и са доказали, че са безопасни и второ, че създават имунен отговор“, обясни Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични производители.

За да се смята за успешна, ваксината трябва да бъде тествана върху най-малко няколко хиляди здрави доброволци, които в някакъв период ще се сблъскат с коронавируса. А от реакцията на организма им тогава, ще стане ясна и ефективността на ваксината:

„Предварителната работа е свършила. Така наречените предклинични проучвания са започнали и е време да се премине към следващата стъпка. За съжаление сега нямаме години, поради което трябва да бъдем бързи. Но следваме препоръките на институциите на СЗО, за да няма рискове“, казва още Лиза.

Тръмп обяви началото на бързо разработване на ваксина за коронавирус

Прекалено рано е да се каже друго – дали ваксината ще успее да даде имунитет за години напред, или ще трябва да се ваксинираме всяка година. Търсенето на имунитет пък върви успоредно с търсенето на лекарство. Напредък има и там, но ефектът ще се види също най-рано след месеци.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.