Полицията очаква засилено движение по пътищата

В навечерието на 24 май - МВР е на крак. Очаква се засилен трафик, а патрулите на пътя ще са двойно повече през през следващите три дни.

Заради предстоящите три почивни дни полицията очаква засилено движение по пътищата. Откакто паднаха КПП-тата на областите градове, униформените са регистрирали десетки хиляди нарушения.

Порои и градушки удариха много райони в страната (ОБЗОР)

От МВР и Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" предлагат промени в закона, с които глобите за нарушения да станат неизбежни. Обмисля се и вариант, в който нарушителите да могат да получават административните си санкции по интернет. Следователно и да се плащат онлайн.

С отпадането на ограничението да се пътува, българите седнаха отново зад волана, а нарушенията се върнаха, отчитат от полицията. Акция през последната седмица показа 42 000 нарушения за превишена скорост, като повече от половината от тях са отчетени в населени места.

"При акцията има установени водачи, в това число и в София, и в Пловдив, които  при ограничение на скоростта от 50 км/ч, се движат с над 150 км/ч. В Пловдив дори има водач с около 3 промила проба за алкохол", разкри главният инспектор от "Пътна полиция" Николай Крушарски.

За да не се стига до инциденти през следващите три дни, полицейските патрули на пътя ще са повече. Към тях ще се включат и сили на жандармерията, които ще следят, както за безопасността на движението, така и за спазване на противоепидемичните мерки и обществения ред.

На вниманието на охранителните органи ще са и зрелостниците, които все по-често започнаха да се струпват, най-често в паркинги на магазини. Към този момент няма глобени зрелостници, но при неспазване на правилата, полицаите ще съставят актове на нарушителите. Засилено полицейско присъствие ще има и при изходите на градовете. А там, където се налага, екипи ще регулират движението.

 

 

И към един анализ направен от Института по Пътна безопасност. По техни данни една от основните причина за жертвите по пътя е неправилната маркировка. Тяхна проверка показала, че повече от 90% от маркировката не отговаря на изискванията за светлоотразителност. От Института са изчислили, че ще са необходими 50 млн. лева за полагане на маркировка на автомагистралите и първокласните пътища, а така жертвите щели да намалеят.

Репортери: Даниела Пехливанова, Владислава Тричкова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.