Ловците са направили дарения за Спешния център в града и Дома за възрастни в Симитли

Кризата с COVID-19 роди и своите герои. Едни от тях несъмнено са ловците в България, които се обединиха, за да помагат и даряват. Екип на NOVA се срещна с ловната дружинка от Благоевград, която също даде своя принос в борбата срещу коронавируса.

Болницата в Благоевград получи модерен апарат, дарение от Делян Пеевски

Щом мъжете с пушки са заедно, няма невъзможни неща. Особено когато всичко се случва в името на това да помогнеш. Огромното желание да са от полза на обществото в тежките дни на здравна криза, обединява ловците в България и 580 от тях се превръщат в доброволци, за да помагат и да даряват. „Започнаха дарения  в лечебни заведения и така решихме и, ние, дружинките да дарим на Спешен център – Благоевград. Със 7000 лева, закупихме консумативи, маски, предпазни средства, всичко което беше необходимо“, обясни Иван Василев, председател на Ловното дружество в Благоевград.

А след Спешния център в Благоевград ловците помогнаха и на Дома за възрастни в Симитли. Там дариха хранителни продукти. „Няма нищо по-хубаво за човек от това да види сълзи в очите на друг от радост“, сподели Васил Георгиев, ловец в 47-ма дружина в Хърсово.

Нови дарения в борбата срещу COVID- 19

Мъжете от ловната дружинка в Благоевград казват, че ловът възпитава у тях силно чувство на съпричастност, и затова много често се случва ловците да са единствената връзка със света за самотните хора в отдалечените села. „Помагаме на хората, които имат нужда по селата за занасяне на продукти и лекарства. Така например, аз в махала „Пръжово“ към Хърсово съм носил такива неща, от които хората имат нужда“, допълни Васил Георгиев

„Ние сме доброволна организация, която наистина е доброволна, ние не сме платени, на платени длъжности, нас ни събира едно общо нещо, което ни сплотява.Това е любовта към природата, към животните. Ние като сме ловци, това не означава, че ходим само да убиваме животни, тея животни преди всичко трябва да се грижиш за тях“, коментира Бойко Каймакански, ловец в 45-та дружина в село Бучино.

Даренията за борбата с COVID-19 не спират

Ловците са категорични, че на България й трябват отдадени мъже, които да са готови да влязат в огъня, дори и в буквалния смисъл. Така както направи един от доброволците Добри Хамбарджийски преди дни в пожара в Дома за стари хора в Благоевград. Ловците вече обмислят следващите си инициативи. Готови са да помогнат на всеки в нужда, защото дългът за тях означава много.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.