Даренията в борбата срещу коронавируса продължават

От началото на извънредното положение “Данон Сердика” е направила дарения от над 330 000 лева. Средствата включват помощ за Българската хранителна банка, предпазни медицински средства за две болници в Пловдив и хранителни продукти за хора в нужда.

В Благоевград започва да функционира лаборатория за PCR тестове. В общинската болница бе получен нов модерен апарат за 100 000 лева. Дарението е от депутата от ДПС Делян Пеевски.

Досега всички изследвания на съмнителни за коронавирус от Благоевградска област се изпращаха за анализ в Националната референтна лаборатория, което бави резултата.

"Всеки ден от нашата болница пътува кола, изпращайки тестове за обработка в София, и разбира се, проблемът не е само транспорта. В момента претоварваме и колегите в София", обясни директорът на МБАЛ Благоевград д-р Огнян Митев.

Здравните власти в Благоевград очакват, че сега много по-бързо ще установяват огнищата на коронавирус в областта.

"Интръст" на Пеевски дари оборудване за белодробната болница в Пазарджик

"Благодарение на тази апаратура, ще се възползват предимно болни в болницата, както и всички съмнителни случаи в цялата област. Ще се ползва активно от всички жители на областта", смята директорът на РЗИ - Благоевград Калоян Калоянов. Освен съвременния уред, болницата получи дарение и от 200 PCR теста.

В МБАЛ Благоевград са готови да въведат PCR уреда в експлоатация веднага, щом той бъде лицензиран. Очаква се всички документи да бъдат уредени до две седмици. Другата добра новина за града е, че в момента броят на заразените не е критично голям и ситуацията е под контрол.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.