Така министърът опроверга публикации в медиите

Скандал заради запис на земеделския министър Десислава Танева. В публичното пространство се появи видео, от коeто става ясно, че земеделци са получили повече пари от Европа, отколкото очаквали. След въпрос към министъра, защо се е получило така, тя казва „да не се хвалим какви сме измамници”.  Часове по-късно Танева обясни, че думите й са извадени от контекста.

Репликата на земеделския министър „да не се хвалим какви сме измамници” предизвика съмнения, че се прикриват данни от Европа, която отпуска парите. Малко по-късно Танева даде нарочна пресконференция. На нея обясни, че повече пари са дадени на коректни земеделци, след като много други техни колеги са хванати в измами. И именно добрата работа по превенция на измамите е довела до този резултат. Раздаването на повече пари от очакваното било по норматив и не представлявало нарушение.

 

 

Видеоразговорът  е бил на 27 март. В него земеделецът  Георги Василев  обяснява, че има запитвания от земедлци защо са получли повече пари по програмата.

"Репликата ми е в отговор на комуникация с една организация и тя е в посока на това, че ако даден бранш, който е в сектора на чувствителните, постоянно говори и темата е само измама, той няма как да получи обществена подкрепа. Категорично заявявам, че сегашният мандат е с най-високо ниво на проверка. Всичко се доказва на ЕК, защото не можем да платим без доклад от определени проверки", обясни Танева.

"Кой бранш би бил подкрепен, ако постоянно говори за измами? Няма кой. Ние можем най-отговорно, че в момента имаме политическата воля да извършваме най-висок процент проверки. Целта е справедливо разпределение. Точно тези завишени проверки бяха причината производителите на получат по-високи ставки", добави още министърът.

Над 4 хиляди бенефициенти са хванати в измама. Така другите получили с 15 процента повече средства. А Танева видя политическа атака в случващото се.

„Съюз на Дунавските овощари” се обявиха в подкрепа на министър Танева за начина на разпределяне на средствата по обвързаната подкрепа.

"Ние като браншова организация, защитаваща правата на нашите членове, през последните години работим активно с Министерството по предотвратяване на възможности за измами. Всяка година след обсъждане с бранша се прави нотификация с промени, целящи достигане на повече средства до производителите в чувствителния сектор плодове и зеленчуци.

 

 

В лицето на министър Танева и екипа и винаги сме срещали разбиране и желание за подобряване на Схемата. Недоброжелателни производители е имало и ще има, но нашата цел е да пресечем порочните практики още преди да са се зародили. Мярката за по-интензивни проверки на терен от страна на ДФ „Земеделие“ идва като предложение от бранша, с цел средствата по Схемата за обвързана подкрепа да достигнат най-справедливо до производителите.

Показаното видео с изказването на Министър Танева е извадено от контекста и не показва реалността. На практика стореното от министерството през последните години позволи ставките да се запазят на същите нива, въпреки увеличение на площите, при константен бюджет", казват от организацията.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.