Недоволството е срещу нова разпоредба за проверки на пестициди

Протест на границата с Гърция. На ГКПП "Кулата" търговци на зеленчуци протестираха срещу наредба на Агенцията по храните, според която всеки от тях трябва да заплаща такса от 420 лева, колкото струва изследването на партида внесени от Гърция плодове и зеленчуци.

Хората твърдят, че няма как да издържат финансово, както и че транспортирането на стоката им се забавя много. Те настояват изискванията да бъдат отменени възможно най-бързо. 

„Проблемът за вносителите и производителите е, че трябва да заплащат такса 420 лв.за наличие на пестициди в плодовете и зеленчуците на всяка една пратка. Ако имаме 5 артикула, трябва предварително да заплатим 2 100 лв., да изчакаме от 4 до 7 работни дни, за да излезе протоколът за пробата и чак тогава да започнем да продаваме. През това време плодовете и зеленчуците остават под възбрана в складовите помещения или в камионите”, каза един от протестиращите. И допълни: „Тези 420 лв. не притесняват едрия производител на плодове и зеленчуци, който има 100-200-300 декара. На него беритбата му е 10 тона. Малкият вносител и производител обаче ще трябва да плати 420 лева на 2-3 тона”.

БЪЛГАРСКИТЕ ХРАНИ – НА ОТДЕЛНИ ЩАНДОВЕ: Готови ли са търговските вериги за новите правила?

„Това вече не е проблем, тъй като беше обсъждано и всички искания на производителите бяха изпълнени моментално. От сряда насам се признават сертификати и изследвания, направени в лаборатории в Гърция. Няма никакъв проблем в това отношение", заяви д-р Михаил Бащавелов, директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград (ОДБХ).

Според протестиращите резултатите от пробите за пестициди се бавели твърде много, защото у нас липсвали мобилни лаборатории и се чакало с дни.

„Става въпрос за лабораторни практики. Всеки анализ изисква време за подготовка и провеждане. Някои от лабораториите предлагат и експресна услуга до 24 часа”, заяви д-р Кремена Стоева – началник на отдел „Контрол на храните” в БАБХ.

По думите й заповедта е насочена само към онези плодове и зеленчуци, които са под засилен мониторинг.

„Въпросът е, че за да бъдат свалени пломбите на даден камион, трябва да се събере екип на НАП и БАБХ. Това затруднява търговците. Направили сме изменение, така че пломбите да бъдат сваляни дори само от един представител”, коментира още тя.

 

 

Остра реакция срещу новата наредба има и от страна на производителите на плодове и зеленчуци. Те са категорични, че отдавна плащат за изследвания за пестициди.

„Земеделските производители у нас също плащат такси за това дали в продукцията има пестициди и остатъчни продукти. Когато даваме проба за търговските вериги, плащаме по 650 лв. Не разбирам защо търговците протестират. Нека си плащат таксите, както е в цяла Европа”, коментира Атанаска Бялкова, оранжериен производител.

 

 

В момента наблюденията са, че заради намалелия внос, цените на зеленчуците са високи, тъй като на пазара има предимно български продукти.

„От четвъртък насам имаме неспокоен пазар при плодовете и зеленчуците. Има отделни проявления на свръхцени на пазара и това е следствие на факта, че някои демонстративно не внасят, други нарочно задържат такива цени, а трети са по-алчни”, заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов в ефира на "Здравей, България".

Според него завишените цени в момента се дължат на нестабилността на пазара, предизвикана от вносителите, на по-малкия добив, както и на неблагоприятните климатични условия.

От Агенцията по храните заявиха, че нямат информация за продукция, която да е изхвърлена заради забавяне на резултатите от пробите за пестициди. Няма обаче и статистика дали в момента има задържани камиони и колко са те.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортери: Антон Чавдаров, Благой Бекриев

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.