Как промените ще се отразят на цените на храните?

Преди месец държавата задължи големите търговски вериги да предлагат български храни на местни производители. А площите с регионалните продукти, да са специално обозначени.

Готови ли са веригите с новите правила и как промените ще се отразят на цените на храните – отговорите потърси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Парламентът прие изцяло нов Закон за храните

„Много е важно клиентът да се ориентира лесно. Затова сме отделили българската продукция. Всяка един български продукт е маркиран с трикольора. Имаме специални етикети”, заяви в ефира на „Здравей, България”  Васил Василев, директор „Свежи продукти” в търговски магазин.

 

 

Положихме много усилия, за да влезем в съкратените срокове, които ни бяха дадени от министерството. За регионалните продукти, които ние предлагаме слагаме сърцето „от нашия регион” – това означава, че този продукт е произведен близо до магазина, в който се продава”, обяснява Васил Василев, директор „Свежи храни” в търговска верига.

Лилия Иванова също търси родните стоки, когато пазарува. „По-вкусни са ми. Онзи ден имаше домати, които  миришеха на истински. Предпочитам и цената да е съобразена с възможностите ни, защото сега тя е по-скъпа”, казва тя.

Пламен Михайлов е един от производителите, които зареждат магазин с плодове и зеленчуци. Признава, че влизането в големите търговски вериги на земеделци като него е трудно. Но новите изисквания са изпълними.

 „В нашия бранш изискванията са нещо специфично и новите правила не са ме затруднили, защото така или иначе ние отговаряме на редица изисквания, за да можем да сложим нашата стока по щандовете на веригите”, обяснява Пламен.

Новите изисквания носят и нови разходи за търговците – както за оборудване, така и за организиране на нови доставчици от региона. Засега обаче те няма да се отразят върху цените на храните.

Въпреки промените – търговците са категорични, че няма да се стигне до ограничаване на избора за потребителите или до стоки с по-лошо качество. 

Повече гледайте вън видеото.