Това сочи проучване на Центъра за изследване на демокрацията

505 милиона лева са щетите за бюджета от нерегламентирана продажба на горива през 2019-та. Това се твърди в проучване по поръчка на Петролната и газова асоциация. 

Тази сумата е от неплатен данък добавена стойност и акцизи.

Цените на горивата отново тръгват нагоре

По-голям е делът на сивия сектор при дизеловото гориво - 14 %, и по-малък при бензина - 5 на 100.  Според проучването области, в които незаконната продажба е най-голяма са София, Благоевград, Варна и Бургас. И въпреки това се отчита спад в недекларираната продажба на гориво в сравнение с 2018-та година у нас, когато  загубите за бюджета са били близо 800 000 млн лева. Според експерти спадът сега се дължи на засиления контрол.

5 пъти по-големи загуби при нелегалната продажба на гориво, отколкото при контрабандата на тютюневите изделия - това показва проучването на центъра за изследване на демокрацията.

„Големите загуби са в документи, скриване на реалните обеми и  скриване на реалните стойности. Има някои интересни примери има при нарушаване на отчитане на  нивомерите и касовите апарати”, казва Тихомир Безлов.

Според  малките търговци на горива остава висящ въпросът - как това гориво се е появило на територията на страната.

„Въпросът е откъде е това гориво и по какъв начин се скрива, къде се съхранява, тези документи, фискът как ги пропуска, митниците как ги пропускат. Как държавната администрация ги пропуска и проспива това за нас е неясно”, казва Георги Тенев, юрист на Асоциация на търговците на горива.

За да се ограничат злоупотребите в бранша от Българската петролна и газова асоциация предлагат касовата бележка  да стане електронна.  В такъв вид тя да бъде изпращана на приходната агенция и на смартфона на потребителя.

 „Някои от касовите бележки сега се използват за разпространяване  на нерегламентирано гориво – така вероятно ще се легализира и една част от продажбите на горива в страната”, обясни Светослав Бенчев, БПГА.

НА ТВОЯ СТРАНА: Възможно ли е да заредим повече, отколкото резервоарът може да поеме?

И още влизането на държавата на пазара на горива щяло да доведе до изсветляване на бизнеса, смятат от асоциацията.

 „Присъствайки отблизо, държавата ще знае пулса и температурата на бизнеса и много често, когато той боледува ще има съответните изправителни действия”, казва Живодар Георгиев, БПГА.

Към днешна дата средната цена на бензин А 95  у нас е 1, 70 лв., а на дизела 1, 74лв.

„При тази епидемия, която я имаме едва ли ще имаме някакви пикове на потреблението, в този смисъл може би цените няма да тръгнат нагоре, освен ако няма сериозни флуктуации в цената на суровия петрол”, добавя Светослав Бенчев.

Малките търговци обаче прогнозират литър дизел и бензин да поскъпнат и да станат 2 лева до края на годината.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.