Зрител на NOVA сигнализира, че е заредил 25 литра, а вместимостта на бутилката му - 22

Зареждаш 22 литра, плащаш – 26! За това сигнализира зрител на NOVA, който твърди, че е платил повече, отколкото резервоарът на колата му технически може да поеме. Удрят ли ни бензиностанциите в количеството на горивото, което зареждаме? Проверката е на Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Големите бензиностанции са поддържали по-висока цена по време на пандемията (ВИДЕО)

Преди седмица Ангел Славов два пъти зарежда колата си с гориво на една от столичните бензиностанции. Автомобилът му е с газова уредба. Когато стига до касата обаче, остава неприятно изненадан.

„Едната бележка показва близо 25 литра, другата бележка показва 26 литра. Което е около 3-4 литра отгоре – няма как да се случи. Резервоарът по принцип побира до 22 литра газ”, обясни той.

Ще поевтинеят ли дизелът и бензинът заради пандемията?

Още на място търси обяснение и от самата бензиностанция защо отчетеното на бележката количество пропан-бутан е толкова голямо.

Подобни сигнали достигат и до Петролната и газова асоциация, която обединява големите вериги бензиностанции. От там обаче са категорични, че манипулиране на газ колонката е невъзможно.

„В 95% от случаите това се дължи на дефект в газовата бутилка. Има един специален поплавък, който спира възможността да се напълни на 100%. Само когато той е дефектирал, може да се напълни и повече в една газова бутилка. Става дума по-скоро за технически проблем, отколкото за такъв с измерването на бензиностанциите”, обясни Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Глобяват рафинерия в Бургас заради обгазяване

Ангел обаче е категоричен, че колата му минава всеки месец профилактики, тъй като я използва и в работата си. И технически проблем в уредбата не може да има. От бранша съветват при съмнение, че са ударени в количеството, шофьорите веднага да подават сигнал до бензиностанциите.

„Когато един клиент има съмнение в заредените количества, първо може да поиска замерване на самата бензиностанция. Ако това не даде резултат, да говори със самата верига. Ако и това не помогне, накрая винаги остават и държавните институции”, обясни Бенчев.

Оказва се обаче, че нито една институция не контролира газовите уредби. А колонките с пропан-бутан се проверяват само по стикери от инспекторите на Агенцията по метрология за това дали са минали предварително технически замервания. Колко точно зареждаме обаче трудно може да се докаже. Още по-труден е контролът при качество на газообразните горива.  

Експерти: Колите с неизправни газови уредби – бомби със закъснител

Голяма част от сигналите, които постъпват в асоциацията, са свързани именно с качеството на горивата. Преди дни прокуратурата възложи проверка за качеството на течните горива, както и на нормите за съдържанието на олово, сяра и замърсители в тях.

Могат ли да се манипулират измервателните уреди? На този въпрос отговаря собственикът на автосервиз Румен Дунев.

„Вместимостта е изписана на бутилката. Може да се види, че максималното запълване е 80%. Ако е монтирана както трябва, при бутилка с вместимост 40 литра, могат да се заредят максимално 32 литра – точно 80%”, обясни той.

Бутилките се оставят на 20% празни, това е свободен обем, който играе ролята на буфер. Ако той липсва, вероятността от експлозия е много голяма.

„Газовите бутилки са безопасни, когато са монтирани правилно. Газовите уредби са с предпазни клапани. Когато се вдигне температурата или когато се разшири обемът и се вдигне налягането, тези клапани го изпускат контролирано”, поясни Дунев.

Той е на мнение, че освен скъпо, презареждането на бутилката е изключително опасно.

А вашите сигнали и предложения за теми очакваме на имейла и фейсбук страницата на рубриката „На твоя страна”.