Истинското лято идва след 25 юни

Посрещаме последния пролетен уикенд, а в неделя вечерта ще настъпи астрономическото лято. И през двата почивни дни валежите ще са сравнително по-ограничени и на по-малко места. В събота ще превали с гръмотевици в следобедните часове в някои планински и предпланински райони, най-вече в Западна България и в отделни райони на Североизтока. Вятърът ще се усеща по-силно в северната половина на страната, като в Дунавската равнина поривите ще са най-силни. Температурите в съботния следобед ще между 25-26 градуса в района на София до 30-32 градуса около Пловдив и в крайния Югозапад.

Около Черноморието слънчевите часове ще са повече. И по крайбрежието във втората част на деня не са изключени временни заоблачавания. Тук-там е възможно да превали и прегърми. По-голяма вероятност за това има по северното Черноморие. Температурите ще са между 25 и 28 градуса. Морето ще е сравнително спокойно, със съвсем слаби вълни и температура на водата около 20-22 градуса.

Очакват ни краткотрайни валежи и гръмотевици

В неделя ходът на валежите ще е почти същият – следобедни превалявания с гръмотевици в планините и южно от Стара планина, а по-късно и на места в Източна България. Температурите с леки колебания ще се запазят.

В първите дни на лято 2020 през новата седмица времето ще остане нестабилно с краткотрайни валежи с гръмотевици. След 25 юни тяхната честота и интензивност ще намалява с тенденция краят на юни да е сух и топъл. Следващите дни ще са със сутрешни температури 17-18 градуса и стойности в най-топлата част на денонощието – между 25 и 30 градуса.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.