Темата коментира бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев

„Изборите в Сърбия бяха проведени по балкански тертип – с обвинения за злоупотреби и купуване на гласове, с компромати и снимки на сина на Вучич, с бойкот на опозицията и с много сериозен популизъм”, заяви в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините” бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Убедителна победа за управляващите на вота в Сърбия (ВИДЕО)

Според него Вучич е спечелил с две основни теми, които са били пропагандирани от контролираните от него медии – справянето с кризата от коронавируса и острата и твърда реакция спрямо Косово. Той е на мнение и, че опозицията трябва да съжалява, че не е участвала в изборите.

„Те изпускат много добра възможност да бъдат явна позиция и противовес на политиката на Вучич в парламента. Надолу са много раздробени и малки фракции. При това положение реална опозиция в Сърбия няма да има, което за мен е голям гаф за опозицията”, категоричен е Керемедчиев.

Първи избори в Европа след пандемията от коронавирус

Бившият зам.-министър очаква Сърбия да продължи с яростната реторика срещу съседите си, в това число и България, както и усилена намеса в политиката на Северна Македония.

„Сърбия ще продължава да бъде Троянския кон на Русия в региона. Очаква се силно сътрудничество между двете страни във военната сфера. На 24 юни Вучич е поканен от Путин да участва в отложения Парад на победата. А на 27 Вучич и Тачи са в Белия дом, за да преговарят за бъдещето на Косово. Тази среща е ключова, тъй като там, според слухове, ще се окаже натиск за размяна на територии”, заяви той, като подчерта, че това според него е доста опасна политическа игра.

Целия разговор с Милен Керемедчиев гледайте във видеото.