Детето на заразен пастор е ходило на детска градина

Расте броят на пасторите, заразени с коронавирус, след сбирката в Евангелската църква в Перущица. Общият им брой вече достигна десет.  А трима починаха. Последният заразен пастор с COVID-19 е от пловдивското село Костиево. Неговото дете е посещавало и местната детска градина. Това породи известно безпокойство в селото. Какви мерки предприема местната власт?

79 новозаразени и 8 починали с коронавирус у нас

„Следя състоянието на пастора чрез неговата съпруга. Медицинските органи не ме допуснаха до него. Имам информация, че в неделя тестът му е дал положителен резултат за коронавирус. Църквите в селото са две, като лично съм ги затворил още вчера”, казва кметът на село Костиево Георги Калоферов.

 

 

Той добавя, че другият пастор в селото не е присъствал на сбирката в Перущица. Относно детската градина, която е посещавало детето на заразения, кметът поясни, че са взети всички необходими мерки.

„Създадена е организация за взимане на проби от всички деца и персонала на групата, в която се обучава детето. Всички мерки, които са препоръчани на место ниво и от Националния оперативен щаб са спазени”, заяви Калоферов.

45 деца посещават местната детска градина. От страх родителите им днес не ги пуснаха, тъй като в една от групите е детето на болния пастор. Тя е под карантина.

„Ще се изследват всичките 18 деца, които са били в тази група, както и персоналът”, обясни Радосвета Йончева- директор на ЦДГ “Буратино“с. Костиево.

 

 

 Децата бяха тествани още тази сутрин, резултатите ще са ясни утре. „Естествено, че сме притеснени. Всички тук сме притеснени”, казват родители.

Всички обществени сгради, включително и площадът на селото бяха дезинфекцирани.

Със заповед на областния управител на Пловдив от днес с една седмица се удължава полицейското присъствие в ромската махала на Перущица, която се оказа огнище на заразата с COVID-19.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК