Претърсени са два кабинета и на двама висши служители на администрацията на президента е отнет достъпът до квалифицирана информация

Прокурори влязоха в президентството тази сутрин. Претърсени са два кабинета, иззети са документи, а на двама висши служители на администрацията на президента е отнет достъпът до квалифицирана информация. По непотвърдена информация става въпрос за съветника на президента - Пламен Узунов, както и за секретаря Илия Милушев. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Претърсванията бяха извършени от представители на прокуратурата, МВР, Бюрото за защита на свидетелите и поемни лица, съобщават от президентството. Представени са били разпореждане от Софийски военен съд и определение от Специализирания наказателен съд. Прессъобщението завършва с това, че прокуратурата дължала повече информация на обществото.

„Действията са по две отделни досъдебни производства. Едното е на Военно-окръжната прокуратура, а другото е дело, с което всички са запознати – касае престъпно сдружение за търговия с влияние”, обясни главният прокурор Иван Гешев от Габрово. 

„По едно от делата на Военно-окръжната прокуратура, съветник на президента предоставя доброволно материали с гриф по Закона за защита на квалифицираната информация и твърди, че си ги е намерил в касата. Логично е разследващите да видят какво има още в тази каса”, каза Гешев.

От ДАНС съобщиха, че са връчили Отнемане на разрешение за достъп до класифицирана информация до ниво „Строго секретно“ на лицето И.М. и Отказ за достъп до класифицирана информация до ниво „Строго секретно“ на лицето П.У. За двамата е установено, че са ненадеждни от гледна точка на сигурността и опазването на тайната по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация.

Претърсват се два кабинета, свързани със съветник и със секретар на президента (ВИДЕО)

 

В Габрово Гешев обяви още, че следващата седмица ще има съвещание между ръководството на МВР и прокуратурата, на което ще бъде направен отчет на резултатите за работата им през първото шестмесечие на годината.

Относно казуса „Росенец" главният прокурор каза, че няма намерение прокуратурата да бъде въвличана в дребни политически игрички. „Опитът на един неуспял политик да щурмува „зимния дворец”, не беше успешен”, каза Гешев.

„Поведението на служителите, ако са от НСО, е проблем на други институции. Ние не коментираме поведението на други институции”, каза още Гешев.  

За боклука в Червен бряг главният прокурор коментира, че се диша трудно в района. „Поздравявам колегите, които работят неуморно там. Очакват се доста по-големи количества от тези 120 тона, които вече са извадени”, каза Гешев. „Спестяват разходи, като го закопават, където те сами си преценят, защото ако този боклук бъде пратен в Германия, това ще струва доста пари. Дано се окаже, че не е вярно, че боклукът е близо до водоизточник. Това е безобразие – това не може да се случи никъде в ЕС, може би е възможно в Либерия”, коментира главният прокурор.

„Ако са почтени бизнесмени, дайте ние да спрем да работим и те да си закопават отпадъците, където си искат. Така те ще са почтени, а ние ще сме болни. Законите в България са и за богатите, и за бедните. Това, че си богат не е престъпление, но трябва да си плащаш данъците и да спазваш законите”, заяви главният прокурор.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.