Това увери говорителят на турския президент

Отварянето на "Света София" в Истанбул за поклонения няма да намали характера й на световно историческо наследство. Напротив, по този начин ще привлича още повече посетители". Това заяви Ибрахим Калън, говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган пред Анадолската агенция по актуалния проблем за евентуалната отмяна на статута на музей на "Света София" и трансформирането й в джамия, предаде БТА.

Какви ще бъдат последиците, ако храмът „Света София” в Истанбул отново стане джамия?

В петък се предвижда Държавният съвет на Турция да обяви решението във връзка с иска за отмяната на статута на "Света София" като музей с указ на Министерския съвет от 1934 г., който бе разгледан в съдебно заседание на 2 юли.

Близки до управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) предполагат, че по всяка вероятност Държавният съвет ще отмени указа от 1934 г. за статута на музей. Известен с близостта си до Ердоган турски журналист дори предизвести в авторска статия, че Държавният съвет вече е взел такова решение. Но официално съобщение няма.

Турският съд отложи решението за съдбата на "Света София"

Ако действително, както очакват защитниците на иска, Държавният съвет се произнесе за отмяна на статута на музей, това ще означава, че след 86 години "Света София" ще бъде трансформирана в джамия. А изпълнението на решението трябва да се реализира в срок от 30 дни.

В същото време плановете за трансформирането на "Света София" от музей в джамия породиха силни протести от страна на админстрацията на американския президент Доналд Тръмп, от Гърция, Русия, Вселенския патриарх, които призоваха Анкара да се откаже от намерението си.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.