Служител на централата е с положителна проба за COVID-19

 Може ли коронавирусът да блокира работата на атомната ни централа след като стана ясно, че служител на АЕЦ „Козлодуй“ е заразен.

Сигналът за това е бил подаден незабавно след  положителната проба. „Получих съобщение от нашия лекар, който се занимава с основните функции по отношение на всички възниквали и биха могли да възникнат случаи”, заяви Наско Михов, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”.

В същото време обаче станало ясно, че опасност от заразяване на останалите работници няма, тъй като мъжът не бил на площадката дълго време, а пребивавал в столицата. „Той е с положителна проба, защото е бил контактен на външен за нас човек”, поясни Михов.

Служител на АЕЦ „Козлодуй” е с положителна проба за COVID-19

Затова мерките, с които да се гарантира безопасност за работещите са предприети още през първата половина на месец март. „В самото начало създадохме кризисен щаб под мое ръководство. Бяха набелязани мерки да се помъчим максимално да попречим на вируса да попречи на нас да живеем и да работим по нормалния начин. Имаме авариен план и сме една от първите централи, които успяхме да разработим и да внедрим такъв авариен план за работа по време на пандемия”, уточни изпълнителният директор на атомната електроцентрала.

Било спешно и много важно незабавно да се вземат мерки, защото на територията на площадката работят около 4 хиляди души т.е. колкото е населението на един малък български град. По време на годишните планови ремонти на блоковете – единият през пролетта, а другият през есента пък стигат и до 6 хиляди. „С цел да минимизираме всякакви възможни варианти за разпространение на вируса, тъй като за нас стана ясно, че самото разпространение това не е съвсем грипен вирус, по друг начин протича – карантиниране и т.н. За нас това щеше да бъде проблем”, каза още Михов.

77 нови случаи на COVID-19 у нас

Част от мерките са като на повечето важни места - термовизионни камери, които измерват телесната температура, маски и ръкавици. Други обаче стигат и по-далеч. „Автобусният транспорт до централата временно е спрян тъй като местата в автобусите и затворените пространства в автобусите  са един потенциален фактор за разпространение на една зараза”, допълни Наско Михов.

Двата потока работници – сменни и ежедневни влизат в централата без да се засичат. А това коронавирусът да блокира работата й според ръководството е невъзможно.  „Имаме адекватен отговор и при евентуална промяна на епидемичната обстановка. При нас има една особеност, че работа с ядрени съоръжения и допускане до работа с ядрени съоръжения се разрешава само на лицензирани оператори, а лицензиран оператор се възпитава, обучава и допуска след многогодишен период на обучение и полагане на голям брой изпити. Ние направихме разчет, оперативно обоснован минимум точно на таз категория хора по двама на блок  оперативна смяна от 46 души. При нужда те ще минат и на 12-часова работна смяна, а не както сега на 8-часова работна смяна с цел да се осигури резерв от лицензирани оператори и при промяна на обстановката да можем да реагираме без това да се отрази на работата и на двата блока”, заключи той.

Български кечист е заразен с COVID-19

Заразеният с коронавирус служител пък вече е в добро здравословно състояние и се очаква да се върне на работното си място.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си