Днес се провежда Конференцията "Образование от А до #. Иновативното училище"

„Инвестицията в образованието е инвестиция не в бъдещето, а в нашето настояще". Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел по време на конференцията "Образование от А до #. Иновативното училище". 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В началото на събитието тя благодари на организаторите за това, че поставят в днешната дискусия на фокус нуждата от ускорена дигитализация на образованието.

"Повишаването на цифровите умения, адаптиране на учебното съдържание и равният достъп до онлайн обучението са важни въпроси за всяка държава от ЕС", поясни Габриел. 

„През последните месеци имахме възможност да обменим опит в рамките на видеоконференции, които проведохме с министрите на образованието. Тази криза тласна образователните институции към цифрово обучение. За мнозина това беше нов опит, а за други - надграждане на наученото. Много е важно да не губим от поглед научените уроци. Оценявам обмена на добри практики между държавите членки. Тази криза ни показа, че имаме още работа. Имаме нужда да направим по-голям достъпа на учителите до обучение за преподаване онлайн. Важно е да работим и за материално оборудване. Имаме деца, които не разполагат с необходимите цифрови устройства. Трудно беше и за родителите, които играят важна роля в онлайн обучението", поясни Габриел.

„Образователната общност трябваше да се справи с ученето в много различен контекст. Този период може да доведе до рискове, включително и от преждевременно напускане на училище. Ще работим за повече свързаност и по-добра инфраструктура. Ще поставим акцент върху креативното мислене”, каза още българският еврокомисар. 

 

 

„Технологиите сами по себе си не променят нещата, но технологиите в ръцете на преподавател, който умее да борави с тях, дават положителен тласък на образователния процес”, заключи Габриел. И допълни, че скоро в учебните заведения ще започне нова кампания - "Творци в училище".

След конференция, в пост във Facebook, Мария Габриел благодари на организаторите от Economic.bg, Новините на NOVA, Dir.bg и Kmeta.bg за интересната инициатива „Образованието от А до Я – Иновативното училище“. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.