Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов

Екокризата в района на река Марица продължава. Открити бяха стотици пъти превишение на остатъчни вещества от торове. Това установи спешната проверка на ековластите.  Заради инцидента 5 общини останаха без вода. А на място пристигнаха и двама министри – на здравеопазването и на околната среда и водите.

ОТРОВЕНА ВОДА?: Над 50 населени места остават без водоснабдяване (ОБЗОР)

Заради опасността от замърсяване започна масова проверка на водата в река Марица и във всички кладенци за питейна вода по долното й течение. Добрата новина е, че всички проби отговарят на нормите и в тях няма превишено съдържание на нитрати. Така до часове всички, на които водата беше спряна, ще могат отново да използват чешмите си.

Здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов обяви, че пробите от канала на река Марица, от който при водопой загинаха 28 крави, са показали, че има високи стойности на нитрати, нитрити и амониев азот. 

 

 

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров уточни, че завишението в канала е било 350-360 пъти над нормите. „Тази вода не изтича с такива превишения в Марица. Показанията надолу по течението са чисти. След инцидента от канала са взети проби четири пъти и в момента там тече чиста вода”, уточни още министърът.

„Имаме предприятие, което произвежда торове. Намерили сме част от торовете, където са умрелите животни. Притесненията ни бяха да няма пестициди, които да влияят на реката, но досега такива не са открити”, обясни още Димитров.

 

 

Днес ще бъде пуснато захранването към осем села. „Водата, която ще започне да тече по чешмите на всички хора, може да се използва само за битови нужди. Не може да се употребява за готвене. След като бъде пусната, ще минат органите на РЗИ, за да вземат проби от всяка чешма. Когато докажем, че водата е абсолютно безопасна, тогава ще дадем разрешение на хората да започнат да я ползват и за питейни нужди”, уточни здравният министър.  

Пробите на водата в река Марица са в норма

От петте засегнати общини вода вече има в селата от Димитровградска област и от тези край Свиленград. Очаква се до края на деня да излязат пробите от сондажа на река Марица и да стане ясно дали ще бъде пусната водата до останалите три общини.

„Най-късно до края на деня ще сме готови с разрешението за пускането на водоподаването от всички водовземания, ако пробите са добри”, каза още проф. Ангелов. 

Към засегнатите от водната криза райони ще бъдат изпратени 160 000 литра минерална вода.  Прокуратурата работи по няколко версии. Разследващите вече са влезли в торовия завод и друго предприятие в района. Назначени са експертизи, а предвиденото наказание е до 5 години затвор.

От съобщение на Държавен фонд "Земеделие" обявиха, че собственикът на загиналите животни ще бъде обезщетен

Репортер: Димитър Иванов

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.