В момента един от малкото сектори с ръст е производството на лекарства, обясни председателят на АИКБ

Пълно възстановяване на икономиката, според прогнозите, ще има чак през 2022 г. Тогава ще се компенсира този срив, който в момента се отчита за ЕС от минус 14,4%. Това обясни в предаването „Събуди се” председателят на АИКБ Васил Велев.

Той и председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов коментираха мерките на правителството за справяне с кризата, предизвикана от коронавируса. След като беше намален ДДС за туризма, ресторантьорския сектор и детските стоки, тази седмица на 9% падна и ДДС за бирата, виното и спортните услуги.

„Не е нужно да се притесняваме, че България ще бъде глобена, тъй като в тази антикризисна ситуация Европа е дала карт бланш на страните да спасяват икономиките си”, коментира Ричард Алибегов.

Попитан защо не беше намалена ставката на лекарствата, Велев обясни, че именно производството на лекарствата е секторът с ръст тази година – 5%, при общо 16% спад за индустрията.

„Намаленото ДДС е временна мярка, която е в подкрепа на най-пострадалите икономически сектори. Тя не цели понижаване на цените, а хората в криза да си запазят доходите, за да могат да си плащат сметките, както са го правили преди кризата”, обясни Васил Велев. „Ценна е своевременната помощ за най-засегнатите сектори, а тя се постига, когато не се изземат пари от тях”, обясни Велев.

„При грантовете, които в момента текат като схеми, от 410 милиона до фирмите са достигнали само 30 милиона”, обясни Велев. По думите му тази година и следващата бюджетът ще е в сериозен дефицит.

„Нас ни притесняват повече следващата и по-следващата, предвид на амбициите ни за Еврозоната”, коментира още Велев.

Въпреки мерките на правителството, в най-засегнатите сектори остават притеснени. „75% е спадът на чуждите туристи в България”, каза Ричард Алибегов.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.