Във Варна възстановиха блокадата на кръстовището пред общината

На 34-тия ден на протестите във Варна възстановиха блокадата на кръстовището пред общината. Остават и барикадите на Орлов мост и в Триъгълника на властта в София.

Протестиращите започнаха да се събират около 19 часа пред сградата на Министерски съвет. Движението в района е блокирано. Блокирано е и движението около Орлов мост. От вчера майките на деца с увреждания преместиха палатковия си лагер на бул. „Александър Дондуков”.

Минути преди  началото на акцията на недоволство т.нар. „отровно трио” обявиха, че гражданското неподчинение продължава. Те не изключват  и други форми на протест.

 

 

„Една от тези странни новини е, че ние смятаме да спрем днес гражданското неподчинение. Това е лъжа. Напротив, ще го поощряваме”, каза Велислав Минеков.

„Днес разбрахме от министър-председателя още нещо много интересно, докато се разхождаше с неговото национално известно возило. Че всъщност сме събирали хората тук, защото сме искали да станем депутати с по 2000-3000 лева заплата. Ако мечтата ни беше да станем такива и да постигнем този успех – приход от 2000 лева, нито г-н Хаджигенов щеше да бъде адвокат с подобна практика, нито г-н Минеков щеше да бъде международно известен скулптор”, коментира Арман Бабикян.

„Повече столчета на журналисти няма да се бутат”, категоричен беше Минеков.

По-късно протестиращите тръгнаха на шествие от Министерския съвет към Орлов мост. Част от тях спряха при Софийския университет. Движението там е блокирано. Разпъва се нов палатков лагер. А преди това те хвърляха домати по сградата на МС.

Във Варна недоволните от управлението се събраха и тази вечер. Демонстрантите отново тръгнаха на шествие по основните булеварди на града. Част от палатковия лагер, който беше възстановен още снощи остана на кръстовището пред общината, а демонстрантите се заканиха да останат там докато не бъдат изпълнени исканията им.

А в Пловдив протестиращите заявиха, че не очакват решенията, които премиерът готви да оповести, да потушат напрежението и да успокоят хората на улицата. В четвъртък се готви поредният по- мащабен протест. Намеренията на организаторите са отново да бъдат блокирани ключови кръстовища и да бъде разпънат палатков лагер до "Баня Старинна".

Около 30 автомобила преминаха в автошествие по централните улици на Габрово в знак на протест. Колоната от автомобили спираше за кратко по възлови кръстовища на града. Задръствания и проблеми с трафика нямаше. 

А 170 учени от БАН заявиха в писмо, че подкрепят протеста.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.