Очакват се бури с градушки и през двата почивни дни

Почивните дни ще предложат типичното лятно време с много слънчеви часове около крайбрежието и летни бури в централните и западните райони на страната.

Събота ще е по-горещият ден с температури в следобедните часове от 27 градуса в района на София до 34-35 градуса по централното и източното поречие на Дунав, и в Югоизтока. Валежите ще са с гръмотевици и риск от градушки. Условия за локални, краткотрайни, на моменти интензивни превалявания със силен порив на вятъра, ще има в Централна и повече в Западна България, за където е в сила жълт код с валежни количества до 50 литра на квадратен метър. На изток времето ще е сухо.

В неделя дневните температури ще са с 2-3 градуса по-ниски. Отново денят ще е сравнително най-горещ в Югоизточна България. Неделните валежи ще са в западните и централните райони, както и на изолирани места в Североизтока.

Динамичното време няма да се усети около крайбрежието, където почивните дни ще са сухи и топли, с характерния за сезона източен вятър. В неделя облачността ще е по-значителна като тук-там по северното крайбрежие е възможно да превали за кратко. Дневните температури и тези на водата ще се колебаят около 26-28 градуса. Вълнението ще е по-осезаемо в неделя по южните брегове и по плажовете, открити на североизток. Височината на вълната ще е около 1 метър.

Първата част на новата седмица ще е предимно суха и с повече слънчеви часове. Валежи ще има предимно в Югозапада. Дневните температури ще се повишават с тенденция отново да достигнат интервала 30-35 градуса в средата на периода. Тогава се очаква поредното смущение с летни превалявания, гръмотевици и риск от градушка. Черноморието отново ще остане встрани от валежите, които ще засегнат западните и централните области на страната. Почивните дни се очертават сухи и топли.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.