Нападнатата жена и двете й деца също бяха закарани в Първо районно управление

Напрежение и арести след вчерашните протести. Полицията задържа трима от  протестиращите в района на румънското посолство. Причината- според МВР, те са участвали в погрома над кола, опитала да мине през вече блокираното кръстовище. Те се намират в Първо районно полицейско управление. Малко по-рано, по сигнал на протестиращите, полицията задържа и  мъж с оръжие.На този фон продължават антиправителствените протести, а политиците спорят по темата нужна ли е нова конституция. От ГЕРБ са категорични, премиерът подава оставка още в същия ден, в който получи одобрение за Велико народно събрание.

Шофьорката на потрошения автомобил също бе отведена в полицията  и даде показания, а полицаите описаха щетите по автомобила. Той остава на паркинга на Първо районно управление. Вече са му сменени задните стъкла, но номерата са свалени. Вътре в него има части от стъкло. Адвокат на организаторите на протеста от Отровното трио се опита да влезе в районното и да помогне на задържаните, но не беше допуснат. На място се събраха и част от демонстрантите. 

Протестиращите блокираха майка с деца пред румънското посолство (ВИДЕО+СНИМКИ)

 

 

Малко преди 22 часа протестиращи отново блокираха кръстовището на Румънското посолство. А жена опита да премине с автомобила си, с което си навлече гнева на протестиращите.

Така - колата се оказа в средата на кръстовището, а протестиращите ритаха и удряха с юмруци по нея, в резултат на което счупиха прозорците, фаровете, свалени бяха и номерата. 44-годишната жена не остана в автомобила, а излезе и с неприличен жест отново се обърна към протестиращите. Свидетели на сцената пък станаха двете малки деца в колата - на 2 и 9 годишна вързаст. Автомобилът все пак беше изтеглен, но едва след като на място дойдоха униформени. „Мероприятието на Румънското посолство не е било заявено, затова и не сме го охранявали, т.е нерегламентирано е”, обясни ст. комисар Мариан Билалов, заместник-директор на СДВР.

Напрежението обаче отново не стихна, а се пренесе към друг блокиран шофьор, който се оказа политологът Стойчо Стойчев:

Междувременно от полицията  съобщиха, че трима участници от протестни действия са задържани за агресия към семейството. Самата  жена също беше отведена за разпит. До районното ги последваха и част от протестиращите. „За нас това беше чист провокартор.  Няма как тълпа от няколко хиляди човека, ти да тръгваш да газиш хора в тях”, коментира участник в протеста.

„Исках да се прибера по пътя напред, а не да ми се спира кръстовището. Никой не съм премазвала - вървях, пъплех. Заобиколиха колата, започнаха да я клатят, счупиха прозореца, децата бяха в шок”, сподели жената, чиято кола беше потрошена.

След няколко часа семейството беше ескортирано от полицаите до такси.

 

Остават затворени места в София – "Орлов мост", кръстовището при Софийския университет и "триъгълника на властта". От вчера протестиращите имат нова тактика – да окупират държавни институции. Вчера това се случи с Министерството на правосъдието, а сградата му беше замервана с яйца. Днес демонстранти се събраха пред сградата на ЦИК.

На "Орлов мост" е бил задържан и въоръжен с пистолет млад мъж. Според очевидци той е хвърлил стъклена бутилка и е бил в нетрезво състояние. "Аз бях на около 10 метра. Отидох да видя като чух звук на счупени стъкла. Той седеше на оградата на барикадата на лагера от външната страна, ясно той беше хвърлил бутилка по в ръцете пистолет по изключително смешен начин протестиращи и размахваше. Заплашваше, че ще го използва, зареждаше, щракаше с него, тръгна си към спирката. Ние сигнализирахме полицията и те го задържаха", разказа Иван Калчев, свидетел на случката. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.