Проявата беше част от протестите срещу управлението на президента Лукашенко

В Беларус направиха огромна жива верига. Проявата беше част от протестите срещу управлението на президента Александър Лукашенко и недоволството от полицейското насилие.

Веригата се проточи с километри и преминаваше на практика през цялата столица Минск. Тя беше формирана в подкрепа на стотиците граждани, които бяха бити от полицията. Много от тях разказаха за умишлен тормоз и дори мъчения от страна на полицаите. Лукашенко се закани, че ще сложи край на протестите, но засега те не отслабват. Това е най-тежката криза в 26-годишното управление на президента, който наскоро обяви, че пак е спечелил изборите и трябва да остане на поста още 5 години.

Заканата на Лукашенко не спря протестите в Беларус

 „Знаем за петима убити. А още 80 са в неизвестност. Къде са? Не можех просто да си седя у дома. Дойдох тук, изправих се и показвам моята съпричастност. Така изразявам възмущението си", коментира Татяна, участник в живата верига.

„Дойдохме в подкрепа на пострадалите от режима. За да покажем, че не ни е все едно. Белорусите трябва да се обединят. Затова съм тук", заяви друг недоволен.

Кадри от дрон показват протестите в Беларус (ВИДЕО+СНИМКИ)

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.