Наближава ли моментът, в който пренасищането с технологии ще достигне своя предел?

Технологиите на бъдещето изцяло промениха начина, по който учат и живеят децата в днешно време. Мобилните устройства неусетно навлязоха в ежедневието ни и вече заемат мястото на основен източник на информация. Тази седмица в „Темата на NOVA” авторът Даниела Пехливанова и операторът Росен Илиев разглеждат комплексното влияние на технологиите върху различни аспекти от живота на децата.

Училището на бъдещето все по-често ще заменя тетрадките, химикалите и тежките учебници с телефон и таблет. Докато някои училища са пример как технологиите успешно протягат ръка на образованието, отвъд портите му реалността е друга. 12 % от децата започват да използват телефон преди да навършат две години. Тази новопридобита способност обаче оставя на заден план възпитанието, социалните умения, потребността от спорт и възможността за концентрация на децата. Точно затова психолозите наричат съвременното поколение – поколение на отчуждението.

Наближава ли моментът, в който пренасищането с технологии ще достигне своя предел и къде се крие разковничето за щастието и здравето на децата?

Цялото предаване гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.