От туристическия бранш отбелязаха голям интерес към хотелите у нас

Туристически агенти отчитат рекорден интерес към родните курорти. По данни на бранша около 290 000 българи са успели да слеят почивните дни и да резервират почивка.

От туристическия бранш отдавна не помнят такъв интерес към родните курорти – общо над 300 000 сънародници са решили да отидат екскурзия през настоящите почивни дни. А само 30 000 от тях са избрали чужбина. Всички останали са резервирали хотели у нас. Добрата новина за почиващите е, че спа пакетите са с близо 30 % по-евтини спрямо тези в разгара на лятото. Това е и още една от причините курорти като Хисаря, Велинград, Сандански и Огняново тези дни да са пълни. На морето най-предпочитани в момента се оказват Созопол, Приморско, Лозенец и Китен. Най-много българи, избрали чужбина пък, са се насочили към Турция и Гърция. 

Вирусът струва на глобалния туризъм 460 млрд. долара

А Концесионерите отсега правят план как да угодят на родните туристи и през следващото лято. Обсъжда се и догодина да се запазят по-евтините чадъри, мисли се и за семействата с животни.

„Нашето сдружение предложи на министъра на туризма да се направят изменения, като на плажовете се обособят платени зони за хора с домашни любимци, за да можем да отговорим на очакванията на всички туристи”, каза Диана Колчова от "Клуб на хотелиера".

МОРЕ НА ПРОМОЦИЯ: По-ниски цени през септември

Прогнозите за зимния сезон също не следват досегашните тенденции. Очакванията са страната ни да бъде посетена от не повече от 350 000 чуждестранни туристи - при над милион и половина през предходните години. 

Междувременно БДЖ осигури близо 10 000 допълнителни места във влаковете.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.