Тя проведе работна среща с Българската асоциация на експертите в туризма

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с председателя на Управителния съвет на Българската асоциация на експертите в туризма доц. д-р Димчо Тодоров и членове на организацията, съобщават от Министерството на туризма.

В туризма отчитат най-трудния летен сезон и загуби за близо 80%

Николова поздрави събеседниците си за активното им присъствие и направените предложения на първото заседания на новия Консултативен съвет по туризъм, който ще играе важна роля за решаване проблемите на отрасъла в условия на глобална криза от COVID-19. Тя оцени като важни идеите на БАЕТ за подобряване инфраструктурата и чистотата в българските курорти, за повишеното внимание към българския турист, както и за насърчаване на фериботните връзки с Русия и Украйна с цел увеличаване на туристопотока.

„Трябва да се развива публично-частното партньорство за обекти, които са безстопанствени, но могат да бъдат доходоносни и да привличат посетители през четирите сезона”, подчерта министърът, визирайки планински хижи, пещери, природни забележителности и културни паметници.

Марияна Николова: Ще търсим консенсус за рестарт на туризма

Тя обърна внимание върху промотирането на България, особено в социалните мрежи, като здравословна и безопасна дестинация, която предлага богати варианти за целогодишен отдих и пътешествия.

На срещата бяха обсъдени също възможностите за улесняване издаването на визи за чуждестранни туристи с акцент върху руския пазар, за подобряване подготовката на кадри в туризма, за издаване на ваучери за туристически услуги за по-широк кръг потребители.

„Редица работодатели, дори по време на COVID кризата проявиха гъвкавост и инвестираха в обучение на персонала си за новата ситуация и това вече се отплаща”, акцентира министър Николова.

Марияна Николова: И през 2021 година ще разчитаме на българите

Тя допълни още, че след поредица срещи с представители на банките и финансовите институции се обмисля специална схема за кредитиране на туристическия бранш.

„Разчитаме на съдействието и опита на ресорните сдружения, за да направим стъпките за рестарт в туризма наистина ефективни и да запазим работните места”, обобщи вицепремиерът.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.