Българското външно министерство обяви за персона нон-грата двама представители на Москва

Първите мъже в държавата – премиерът  Бойко Борисов и президентът Румен Радев, коментираха шпионския скандал. Вчера българското външно министерство обяви за персона нон-грата двама представители на Москва. Русия готви реципрочни мерки. Очаква се в следващите дни от мисията ни в Москва да бъдат приканени да си тръгнат двама дипломати.

Гешев: Двама дипломати са разузнавали армията ни

Руските дипломати, които от сряда са персона нон грата у нас, се интересували от състоянието на българската армия. Проучвали къде и как се обновява българската военна техника, както и детайли около новите изтребители F-16, които предстои да бъдат доставени от Щатите и да влезе на въоръжение в българската армия.

Радев за шпионския скандал: Защитата на националната сигурност е абсолютен приоритет

Според  информация на „24 часа” изгонените дипломати са заместник-търговски аташета - Сергей Николашин и Вадим Биков. Появиха се и твърдения, че двамата са агенти и на Главното разузнавателно управление на Русия. Според държавното обвинение информацията е събирана поне от четири години - Николашин е с дълъг стаж в посолството, докато Биков е в България от година и половина.

„Аз още преди няколко години предупредих президента Путин, тогава премиерът Медведев беше в България, че на територията на страната има неща недопустими. Нашите служби са добри, прокуратурата е много стриктна в това отношение и всеки, който се опитва да шпионства съответно по надлежния ред, който е много добре описан в международните отношения, външно затова влезе в ролята си го прави”, обясни премиерът Борисов.

Президентът Румен Радев заяви, че се надява доказателствата по аферата да са достатъчни, за да не се отрази скандалът на отношенията между България и Русия.

МВнР обяви двама руски дипломати за персона нон грата

„Върховенството на националния интерес и защитата на националната сигурност са абсолютен приоритет. Тук не може да има никакъв компромис. И аз се надявам и службите, и прокуратурата да са събрали достатъчно и необходимите доказателства, за да бъдат минимизирани и дипломатическите последствия, защото винаги има такива”, каза той.

Очаквано Москва съобщи, че ще предприеме реципрочни действия. Обичайна практика в подобни случаи е засегната страна също да реши да обяви за персона нон- грата дипломати от същия ранг.

В официална позиция на руското външно министерство се посочва, че това е преднамерен опит да се нанесе удар върху сътрудничеството между двете държави. Допълват, че решението на София е въз основа на „измислени обвинения”. Такава беше руската позиция и при предишните шпионски скандали. Опитите на NOVA за интервю с представители на руското посолство за момента не е удовлетворена.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.