Това обяви вицепремиерът Марияна Николова

Стартират четири нови процедури за безвъзмездна финансова помощ в размер на 200 млн. лв. в
подкрепа на българските фирми по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК). Кандидатстването ще започне до края на октомври, съобщи за NOVA вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

От процедурите ще могат да се възползват и хотелиери и туроператори. Мярката е в подкрепа на т. нар. "големите-малки" компании с оборот над 500 000 лева. Бюджетът й е 78 млн. лв., като той ще бъде разходван за осигуряване на ликвидност, оборотни средства и покриване на разходи на фирмите.

Втората нова процедура е „Адаптиране на дейността на МСП в контекста на COVID-19“ и ще има същия бюджет. Целта й реорганизиране на дейностите и осигуряване безопасност на труда в условията на пандемия.

По процедурата „Подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия“ трябва да се наддоговори ново разпределение на средствата в размер на 68 млн. лв. при спазване на първоначално заложеното в Условията за кандидатстване по процедурата.

„Това значи че, компании които вече са одобрени по процедурата, ще получат финансиране на своите проекти, за да финансират бъдещите си инвестиции в машини и оборудване и да увеличат производството си“, подчерта Николова.

Зам.-министърът на икономиката Яна Топалова обяви още възможностите чрез Фонда на фондовете, както и Българска агенция за експортно застраховане (БАЕЗ), която предоставя на фирмите възможност да работят при условия на отложено плащане, като осигурява застрахователно покритие.