Това сочи изследване проведено сред 365 000 души

Sky news съобщава за проучване, показващо, че антителата срещу COVID-19 спадат бързо след възстановяване на заразените с коронавирус хора.

Според голямо изследване на Imperial College в Лондон, вместо да се изгражда имунитет, с течение на времето броят на хората с антитела срещу коронавирус е спаднал с 26%, откакто бяха облекчени противоепидемичните мерки във Великобритания.

Изследването било проведено сред 365 000 души в рамките на три кръга от тестове между юни и септември.

Проф. Витанов: 70 хиляди заразени в края на ноември е оптимистична прогноза

Резултатите от проучването REACT-2 показват, че 6% от хората са имали антитела срещу вируса по времето, когато блокирането на страната е било облекчено в края на юни и началото на юли, но до началото на втората вълна през септември този процент е спаднал до едва 4,4%.

Според Imperial College в Лондон ще се изисква около 50-60% от населението да има защита срещу коронавируса, за да не може той повече да се предава ефективно.

Професор Хелън Уорд, един от изследователите в Imperial College, посочи, че новите резултати категорично подсказват, че стадният имунитет е непостижим.

"Когато смятате, че 95 от 100 души все още са склонни да бъдат податливи на Covid-19, ние сме много, много далеч от всичко, наподобяващо защита на населението срещу по-нататъшно разпространение на вируса", каза тя, цитирана от Sky News.

РЕКОРД: 2 243 нови случая на COVID-19, починали са 42-ма души

"Стадният имунитет не е нещо, което можете да използвате като стратегия за контрол на инфекцията от COVID-19 сред населението", смята професор Уорд.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си