Оползотворете го за неща, които обичате да правите

В името на работата, чистия дом и заредения хладилник сме способни да изгубим целия уикенд и да започнем новата седмица уморени, без да сме се възползвали от дните за почивка. Ако сте от тези, които искат да захвърлят всички уикенд задължения, но знаят, че това ще доведе до пълен хаос, то със сигурност имате нужда от преразглеждане на графика и подреждане на приоритетите. Тези 48 часа, които имаме на разположение, трябва да бъдат оползотворени за неща, които обичаме да правим, снемат стреса и презареждат батериите ни, подготвяйки ни за предстоящата работна седмица.

Дистанцирайте се максимално от работата

Дори работата ви да не изисква внимание през почивните дни, вероятно се случва често да мислите за предстоящите задачи и проекти или да погледнете няколко имейла. Добрият баланс между работата и личния живот е от съществено значение за психическото и физическото здраве. Вместо времето, отделено в мисли за работния процес, организирайте среща със семейството или се разходете навън с половинката си.

Отделете време само за себе си

Направете нещо, което обичате. Прочетете няколко страници от книгата, която започнахте преди толкова много време. Оправете маникюра си, направете си масаж със серум за лице. Спортувайте или се запишете на курс. Това ще повдигне усещането за удовлетвореност, ще ви накара да се чувствате по-продуктивни и ще ви отдалечи напълно от работата.

Сведете до минимум задълженията вкъщи

Повечето от вас вероятно смятат, че това е невъзможно, но наистина бихте могли да избегнете почистването и пазаруването през уикенда. Опитайте да закупите хранителните стоки онлайн - това спестява много време и единственото, което ще трябва да направите е да ги приберете по местата им. Почиствайте дома по малко през седмицата (по една стая на ден е добро решение, което няма да ангажира голяма част от вечерите ви). Чудесен трик за бързо справяне със задачите вкъщи е да си зададете определено време за изпълнение. Това ще ви мотивира да действате по-бързо, като същевременно ви гарантира конкретен краен срок.

Не пропилявайте сутрините в леглото

Проучване показва, че повечето сън през уикенда не успява да навакса пропуснатите часове през седмицата. За съжаление, това не е правилният начин за подобряване на производителността на организма. Затова тази събота и неделя вместо да се излежавате до късно, започнете рано деня с чаша кафе. Освен това, изграждането на всекидневна рутина и събуждането в един и същ час ще ви направи по-бодри и свежи сутрин.