Полицията разтури частно парти и арестува протестиращи срещу маските

Глоби за близо 30 000 евро са наложени в Гърция в първия ден на карантината. Санкционирани са главно граждани, хванати без маски, или такива, които са пропуснали да изпратят съобщение, преди да излязат, предаде БГНЕС.

След информация от граждани за силна музика в ранните сутрешни часове полицията се намеси и откри частно парти в хотел в Атина. Арестувана е 24-годишна жена, която организирала партито. Всички присъстващи 30 души са глобени. На партито са били и трима футболисти от „Олимпиакос”. Клубът осъди в изявление участието на Робен Семендо, Лазар Рангелович и Бруно Фелипе в партито и добави, че „е неприемливо да се игнорират забраните и разпоредбите на отбора." „Замесените вече са призовани да свидетелстват и ще бъдат глобени с най-високата сума, която ще бъде напълно дарена на Националната здравна система“, казват от „Олимпиакос”.

СТРОГИ МЕРКИ В ГЪРЦИЯ: Ще се изисква QR код и при пътуване в страната

В неделя в центъра на Атина чрез социалните мрежи беше организиран протест срещу карантината и другите ограничения. Само 14 души откликнаха на призива и всичките бяха арестувани. Полицията им изиска потвърждение (текстово съобщение или потвърждение от работа), т.е. „оправдание“ за тяхното движение. Всичките 14 участници в протеста бяха арестувани, а за това, че не носят маски и нарушават мярката за ограничаване на движението, са им наложени по две глоби, всяка от по 300 евро.

Все повече страни въвеждат отново карантина

Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас заяви на редовен брифинг, че в събота, първия ден на карантината, властите са извършили 10 808 инспекции и са наложили 78 глоби на обща стойност 29 250 евро.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.