От началото на есента сме ограничили ходенето в молове, кафета, ресторанти и в офиса

В началото на есента българите са ограничили с близо една трета посещенията в молове, кафета и ресторанти. Почти същия спад бележат и пътуванията от вкъщи до работа. Актуалните данни са на „Google Covid-19 Community Report".

Най-драстично сме ограничили пазаруването в моловете и седенето в кафенета и ресторанти. Данните на портала Google показват, че в първите дни на ноември шопингът, яденето навън, ходенето на кино или театър са спаднали с 28%. Първенци по този показател на областите Смолян и Благоевград.

Много фирми пратиха своя персонал на работа от дивана вкъщи. Затова и пътуванията към работното място бележат спад с една четвърт.

Андреана Иванова е хоумофис от пролетта. Според нея този тип работа крие един голям недостатък.

 „Как да съумееш да не се разсейваш от средата, която е около теб. Например - да не готвиш, докато работиш”, пита Андреана.

В много градове страхът от пандемията опразни градския транспорт, метрото и влаковете. Средно за страната посещенията по гари и спирки са намалели с 16%. Според данните на Google опустяват дори парковете. Търсачката е засякла с 11 на сто по-малко разходки. В Смолян и Пловдив спадът е с около 30%.

С 4%  по-често сме посещавали хранителния магазин, пазара и аптеката. С 6% са повече и моментите, в които Google ни засича да си стоим вкъщи.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.