Великобритания отчете 50 000 починали с коронавирус

В Европа ситуацията с COVID-19 остава сериозна. Въпреки строгите мерки, броят на заразените с коронавирус не намалява.

Великобритания обяви, че са достигнали негативен праг. Починалите с COVID-19 вече са над 50 хиляди. Въпреки това, властите са под натиск да върнат нормалното функциониране на бизнеса, училищата и институциите. Очаква се учениците и студентите да се върнат в класните стаи през януари. Подготвя се и система за масовото тестване.

Франция също оглави черна статистика. Тя задмина Русия като страната в с най-много случаи на континента - около 2 милиона заразени.

Негативен праг беше достигнат и в Италия. В страната вече има 1 милион положителни проби.

„По време на първата вълна през пролетта опразнихме едно крило от болницата и го превърнахме в COVID-отделние. Това, разбира се, наложи да правим компромиси с работата в другите отделения. Сега, при тази вълна, вече имаме две крила на болницата, обособени за пациенти с COVID-19. Капацитетът е почти запълнен и много трудно успяваме да вършим цялата си работа. Трябва да изолираме не само заразените с коронавирус, а и тези, за които подозираме че са носители”, коментира Бернд Шмид, лекар в болница в Берлин.

 

 

Пациенти в Неапол са лекувани в колите им, докато чакат часове наред за тестове. Такива клипове вече заливат социалните мрежи. В Испания, в южния регион Андалусия, започнаха да правят масови тестове за COVID-19 в две общини, за които има опасения, че са се превърнали в огнища. 

Мерките срещу пандемията в Германия ще останат дълго време, тъй като ваксинацията ще отнеме време. Шефът на института Робърт Кох смята, че е възможно разпространението на вируса в някои части на страната да излезе от контрол. 

"Трябва да се подготвим, че ситуацията ще се влоши през идните седмици. Някои болници ще достигнат лимита си. Възможно е пациентите да не успеят да получат оптимална грижа навсякъде", заяви Лутар Вилер.

Една от най-тежко засегнатите от пандемията страни - Чехия, започва да вижда обещаващи знаци - броят на заразените намалява,  а в болница са под 8 хиляди души.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Източник: Снимка: iStock