Това заяви вицепремиерът на дискусия, посветена на Плана за възстановяване и устойчивост „Иновативна България”

Разходите за иновации, образование и икономическо развитие никога не са лукс и неслучайно това е първият стълб в Плана „Иновативна България”. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на публична дискусия, посветена именно на този проект, съобщава БГНЕС.

Обсъждат на публична дискусия Националния план за възстановяване и устойчивост

„Дигитализацията не може да бъде сведена само до хардуер и софтуер, това е на първо място дигитални умения. Тук трябва да говорим за дигитализация на самия учебен процес, и от друга страна за сформиране на адекватни дигитални умения, защото това е пулса на бъдещето“, каза още той, цитиран от Агенция „Фокус“.

„Предвидено е 750 училища, 450 детски градини и общежития да бъдат основно реновирани, за да може освен по-високото ниво на амбиции от гледна точка на съдържанието на учебния процес, да бъдем в синхрон със самата учебна среда“, добави Дончев.

„Тези инвестиции са допълващи спрямо всички останали инвестиции в бъдещата оперативна програма „Образование“. В нея ще видите мерките, свързани с допълнителна квалификация и мотивация на учителите. Усилията на самите образователни институти да станат по-приветливи за учениците. Пряко свързано с всички усилия в сферата на образованието е амбицията България да бъде много по-напред, много по-дръзка в сферата на науката и иновациите“, подчерта Дончев.

„Затова освен целия спектър мерки, се предвижда създаването на нов фонд на стойност 410 милиона лева, който да финансира авангардни научни изработки, иновации, институтите на БАН и университетите. Това трябва да бъде направено по такъв начин, че българските институти да имат по-широк достъп до съществуващите европейски хоризонтални инструменти за финансиране“, каза още той.

Становище на АИКБ по проект на План за възстановяване и устойчивост на Република България

„Тук сме в сферата на фините настройки. Не е достатъчно да се осигури адекватен обем финансиране, на нас ние необходима гаранция, че парите ще отиват там, където ще сформират добавена стойност. Ние трябва да държим отворени целия спектър от мерки. Освен от парите, от нивото ни на дързост, от способността ни да осъществим адекватна национална мобилизация, зависи дали ние ще сме в състояние да постигнем тези цели“, подчерта вицепремиерът. Той допълни, че трябва да се мисли за добавената стойност и това е пътят на икономика на знанието.

„Ние трябва да скъсаме с икономиката на ишлемето, където България е конкурента с ниската цена на труда. Трябва да се научим да правим неща, които другите не могат. Още един специален акцент – специален фонд на стойност 490 милиона лева, който да финансира и изграждането на съпътстваща инфраструктура до съществуващи нови индустриални зони. Това е продължаващо усилие във връзка с внесения в Народното събрание проектозакон за индустриалните паркове. Както и на база средствата от този фонд България ще бъде в състояние да инвестира, когато работи с нови, големи стратегически инвеститори“, посочи той.

Дончев подчерта, че трябва да се усъвършенства начинът, по който се правят политики. По думите му на ход е създаването на държавна агенция, която да се занимава с приложна наука и иновации.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Източник: БГНЕС