Телефонната линия е напълно безплатна

Психолози ще оказват подкрепа на ученици, родители и учители в условията на пандемия. Услугата се ще извършва безплатно чрез специално разкрита за целта телефонна линия, на която ще се провеждат консултациите. В центъра по график на повикванията ще отговорят психолози. Линията работи от няколко дни. Такава се намира в 6 областни центъра.

Психолози в София ще консултират по телефона ученици и учители за COVID-19

„За една седмица имаме над 20 сигнала. Мога да кажа, че се поделят поравно между учители и родители. По-рядко се обаждат ученици. Линията е организирана в рамките на регионалния център. Имаме психолози, които дежурят. Линията работи в рамките на работния ден. Обслужват се сигналите – всеки един родител, ученик, учител може да се обади във връзка с COVID-19 и с последиците от кризата. Винаги отговаряме и се опитваме да създадем спокойствие”, обясни ръководителят на Центъра в София Калоян Дамянов.

Линията за психологическа помощ към МОН прегря

Той разделя сигналите на два вида. Една част от тях са пряко свързани с необходимост от психилогична подкрепа, породена от чувството за изолация. Другите са свързани с администриране на процеса – как да се организира дистанционното обучение, какви стратегии да се използват, как да се създаде по-добра връзка между учениците. Линията е открита за първи път през пролетта. Сега всъщност заработва отново.

ВМА с горещ телефон за психологична помощ в условията на COVID-19

„Откривам съществени разлики. През пролетта сякаш имаше по-голяма неизвестност за самата пандемия, докато сега случаите не са свързани със самия вирус, колкото с конкретни проблеми, които са възникнали. Сега нещата са насочени повече към последиците, а през пролетта се борихме с неизвестното”, обясни Дамянов.

Вече седмица Елена е един от психолозите, които всеки ден изслушват проблемите на деца, родители и ученици породени от условията на пандемия. От родителски притеснения за това как да организират деня си, когато детето им се обучава дистанционно, до паник атаки на учители предизвикани от смъртта на колега.

„Много е важно самите ние да сме спокойни. Гласа ни да бъде емоционално топъл, да вдъхва доверие”, заяви Елена Найденова, психолог.

 

 

Линията се разкрива за втори път. Първият бил по време на извънредното положение през пролетта.

„Сега нещата са повече насочени към последиците. Като например налагането на карантина за цял клас, с починал учител, със справянето на класа с тази новина. Докато в пролетта, ние повече имахме неизвестности и всъщност страха беше от неизвестното”, посочва Калоян Дамянов, директор на РЦПППО – София.

Психолозите работят на дежурства, всеки делничен ден от 8.30 до 16.30. Намират се в 6 областни града, в Регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование. Телефонните номера могат да бъдат открити на сайта на Министерство на образованието.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.