Двамата са обсъдили предстоящото видеоконферентно заседание на лидерите на ЕС

Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с канцлера на Германия Ангела Меркел, съобщават от правителствената пресслужба. Двамата са обсъдили темите на предстоящото видеоконферентно заседание на лидерите на Европейския съюз тази вечер.

Българският премиер е изразил задоволство от доклада на Германското председателство на Съвета на ЕС относно напредъка по координирания подход на ЕС в отговор на пандемията. Борисов е подчертал, че Европейският съюз трябва да продължи пътя си на единство в борбата с последиците от вируса.

Борисов е благодарил на канцлера Меркел за постигнатото от Германското председателство споразумение с ЕП за следващата Многогодишна финансова рамка и за Пакета за възстановяване. Премиерът е изразил надежда рамката и решението за собствените ресурси да бъдат одобрени възможно най-бързо от Съвета на ЕС, за да може държавите членки да се възползват от тези инструменти и финансови ресурси навременно и пълноценно в борбата с вируса и последиците от него. Премиерът е призовал за обединение и общи действия. Борисов е посочил, че предложеният пакет за МФР и „Следващо поколение ЕС“ е балансиран и приемлив за страната ни.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.