Мъжът бил наскоро освободен от затвора

12 дни след освобождаването му от затвора рецидивист преби и ограби жена на 91 години в Горна Оряховица. Нападението е извършено във вторник, а 52-годишният мъж беше задържан няколко часа след обира в центъра на Велико Търново.

Рецидивист тормози жители на село Маринка

В тежко състояние е 91-годишната Дена Славкова два дни след нападението и последвалия грабеж. Тя лежи в ортопедията на великотърновската болница със счупена ръка и рани по главата.

Бруталното посегателство било извършено, след като жертвата взела отпусната й помощ от 495 лв. от пощенската станция в Горна Оряховица. На излизане забелязва непознат мъж да се навърта около нея. После я заговаря на пазара. 

„Едно момче, не е българче, ме пресрещна там и ме заговори, но аз не помня и не чувам. И си тръгнах направо – между павилионите”, разказва Дена Славкова.

На път за дома си жената е застигната от непознатия. От кадри на охранителни камери се вижда как мъжът рита бастуна й, спъва я и я блъска, за да падне.

„После ме удари силно с нещо плоско. Не помня вече нищо какво е станало. Помня, че бях седнала на земята и виках за помощ. Проверих за портмонето си и него го нямаше", споделя потърпевшата. И допълва, че при удара били счупени и ченетата й, които били скъпи.

Мъжът задига сумата от 495 лв., като оставя жената в безпомощно състояние на пътя – със счупена ръка.

Рецидивист изнасили 14-годишна, заплашил, че ще заколят семейството й

След подаването на сигнал до полицията от минувачи криминалисти от Горна Оряховица бързо установяват самоличността на нападателя - 52-годишен криминално проявен, многократно осъждан за подобни престъпления. Родом е от плевенското село Асеново и е известен с прякора Джуката. Преди две седмици е излязъл от затвора. Възрастната жена пък била уважавана личност – счетоводител с дългогодишен стаж. За нея се грижат внуците й, които са възмутени от случилото се.

„Не е редно толкова възрастен човек толкова грубо да го ограбиш. Разбирам, че е направил грабеж, но не е нужно с такава бруталност”, заяви Даниел Славков, внук на Дена.

Джуката вече е привлечен като обвиняем и с постановление на Окръжната прокуратура във Велико Търново е задържан за 72 часа.

 

 

По-късно от Окръжна прокуратура - Велико Търново съобщиха, че от  събраните до момента доказателства по делото може да се направи  обосновано предположение, че М. А. е извършител на престъплението в условията на опасен рецидив, което се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години, и е налице реална опасност същият да се укрие, да укрие доказателства, и да попречи на разследването или да извърши  друго престъпление. Поради това съдът определи най-тежката мярка за  неотклонение задържане под стража по отношение на обвиняемия.

Определението на Окръжен съд - Велико Търново подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Велико Търново.

След репортажа на NOVA вълна от съпричастност към пострадалата жена "заля" редакционната ни поща. Близките на жената изразиха благодарност и увериха, че след като тя се възстанови и върне вкъщи, за нея ще се положат всички необходими грижи.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.