Друго проучване пък установи, че повторното заразяване вероятно не е възможно през първите 6 месеца

Болните от COVID-19 пренасят заразата в първите пет дни от появата на симптомите, съобщи Би Би Си, позовавайки се на резултати от мащабно проучване. То установи, че пациентите носят най-високи нива на вируса в началото на заболяването. "Жив" вирус, способен да се репликира, е открит при болни до деветия ден от проява на симптоми.

СЗО препоръча да не се използва „Ремдесивир“ при хоспитализирани с COVID-19

Британските учени, извършили проучването, подчертават, че ранната изолация е ключова за пресичане на разпространението на заразата. Резултатите бяха публикувани в сп. "Лансет Майкроб". Доколко заразни са пациентите зависи от много фактори, включително и какво количество от способен да се размножава вирус носят, както и общото съдържание на вируса в организма.

Имаше съобщения, че пациентите са най-заразни непосредствено преди появата на симптоми и в първата седмица от заразяване с новия коронавирус. Учените са анализирали 79 глобални проучвания на COVID-19, обхващащи хоспитализирани пациенти със симптоми, които са дали положителен тест за новия коронавирус. Те са успели да идентифицират и репликират жизнен вирус от гърлен секрет, взет до девет дни от началото на заболяването. Количеството жизнени РНК частици в тези проби достига пик в момента на проява на симптомите или в рамките на следващите пет дни.

Pfizer и BioNTech подават заявление за спешна употреба на ваксината им

Неактивни жизнени фрагменти от РНК се установяват в секрети от носа и гърлото средно до 17 дни от проява на симптоми. Според учените въпреки наличието на тези фрагменти, след като не са открити жизнени частици от вируса, способни да се репликират след деветия ден, не е вероятно мнозинството от хората да са все още заразни след деветия ден на заболяването.

"Трябва да подкрепяме хората да се изолират веднага, след като получат симптоми, дори и леки. Докато излязат резултатите от тестовете им, те може да са преминали вече най-инфекциозната фаза", каза д-р Мюге Чевик от университета "Сейнт Андрюс" пред Би Би Си. Проучването не засяга хора без симптоми, но авторите му напомнят за други изследвания, установили, че хората могат да бъдат заразни преди проява на симптоми и да предават вируса, дори ако нямат никакви симптоми. Британските власти съветват хората да се изолират незабавно за период от поне десет дни, ако имат някакъв симптом на COVID-19. 

80% от тестваните за COVID-19 в Кюстендил се оказват положителни

Друго проучване пък установи, че преболедувалите от COVID-19 е много вероятно да не бъдат заразени повторно от новия коронавирус в продължение на следващите шест месеца, предаде Ройтерс.

Изследването се съсредоточило върху здравните работници от първа линия, борещи се срещу пандемията. Резултатите от изследването ще внесат известно спокойствие сред около 51 милиона души, които се пребориха със заболяването. Проучването било проведено в 30-седмичен период между април и ноември 2020 година. От всичките 11 052 участници от медицинския състав, 89 души без антитела развили нова инфекция със симптоми и нито един от 1246 участници с антитела, не развили симптоматична инфекция. Медицинските работници с антитела също така по-рядко давали позитивни тестове за COVID без проявена симптоматика.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Източник: БТА