Близо 3000 хора в Плевен остават без здравна грижа

Близо 2000 пациенти на личен лекар от Плевен остават без здравна грижа. Причината - Здравната каса отказа да подпише договор с една от най-популярните лични лекарки в града.

Изтъкнатите аргументи са документални неуредици. Сега, лекарката не може да издава болнични, рецепти и не може да се грижи за болни от коронавирус. 

В края на миналата седмица д-р Катя Томова разбира, че вече няма договор със Здравната каса и не може да практикува професията.

 

„Можеха да ме извикат, без да ми махат автоматично 2000 пациента от листата, без да действат зад гръба ми, като ми прекратяват договора, без аз да знам”, коментира докторката.

А причината за прекратяване на договора била административна.

„В момента д-р Томова е в процедура за регистрация на ново лечебно заведение, като има входирани документи, чрез РЗИ до Агенция „Медицински надзор”, поясни доц. д-р Пенка Стефанова, директор на РЗОК-Плевен

А най-потърпевши от неуредиците са пациентите, които се оказва, че от няколко дни са без личен лекар.

От Здравната каса са категорични, че д-р Томова няма право да практикува. Личната лекарка е подала жалба в Административния съд срещу Здравната каса. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.