От понеделник всички училища в страната превключват в дистанционна среда

Много ученици ще са без достъп до онлайн обучение и през тази учебна година. От понеделник всички училища в страната превключват в дистанционна среда. Не всички деца, обаче имат нужните устройства, за да участват в уроците, признават от просветното министерство. През миналата учебна година техният брой е бил близо 40 хиляди. 

В началото на тази учебна година на училищата са били отпуснати средства за закупуването на нови  19 000 устройства за учениците. Поръчките обаче са се забавили и така много от тях не са доставени, заяви вчера образователният министър. Следващата седмица се очаква да бъдат гласувани 15 милиона лева за училищните бюджети.

От понеделник учениците в основното училище в село Поликраище ще трябва да решават задачи по математика не на сметалото, а на клавиатурата. Част от децата обаче нямат компютър вкъщи. 

„За около 10 деца не успяха да стигнат таблети”, споделя Ани Нейкова, директор на ОУ "Св. св. Кирил и Методий".

Обмислят удължаване на учебната година за учениците от 1 до 6 клас

Това принуждава един от учителите да отправи апел във Facebook - за спешно търсене на стари, но работещи устройства. “Tаблети, телефони, карти с интернет. Това ни трябва, за да можем поне да осигурим на децата нужните средства за осъществяване на онлайн обучение”, разказва началният учител Инна Василева.

Само за часове доброволци откликват на молбата и всичко необходимо вече е набавено.

„В събота и неделя с колегите ще сме по домовете на децата да инсталираме устройствата”, заяви директорката на училището. „Трябва да им покажем как работи платформата, къде трябва да натиснат, за да пуснат звук и камера, но става бавно - за съжаление нямахме много време да реагираме”, категорична е и Инна Василева.

ОБРАЗОВАНИЕ ОТ ВКЪЩИ: Готови ли са училищата да преминат изцяло онлайн?

Неправителствени организации също се включват в търсенето и даряването на техника за учениците.

„В момента работим с 300 училища, от 138 имаме заявка за устройства като са необходими над 6 хиляди”, заяви Нели Николова от ЦМЕДТ "Амалипе". „До този момент сме изпратили 35 устройства, които вече са в училищата и са предадени на децата”, посочва Деница Иванова.

Дни преди първия изцяло онлайн учебен ден в страната магазините за техника отчитат повишено търсене

„Сериозен ръст в продажбите има на уебкамери, принтери, съответно всички други компютърни аксесоари”, заяви управителят на магазин за техника Йордан Вакъвчиев. По думите му най-много се купуват лаптопи: „Търси се лаптопът да има инсталирана операционна система Windows, за да се отварят някои таблици, приложения, да се обработват текстове. Обръщат внимание повече на характеристиките и на по-средния към високия клас машини, тъй като подобен уред се използва няколко години”.

Учители настояват за дистанционно обучение

В магазина откриваме и Йордан, заедно с двете му деца - първокласничка и шестокласник. Вече са набавили всичко необходимо и дори имат програма за понеделник. “Малката учи на таблет в хола, докато баткото в детската стая на лаптопа. И аз на служебен лаптоп”, описва ситуацията в дома си Йордан.

Въпреки че през пролетта между 35 и 40 хиляди ученици се оказаха без устройства за онлайн уроците, от образователното министерство отчитат, че страната ни е била сред тези с най-висок обхват в електронното обучение. Макар че мерките са в сила до 21 декември, от МОН удължиха коледната ваканция и реално децата трябав да се върнат в клас през януари.  От министерството прогнозират, че и след Нова година, когато децата се върнат в класните стаи, може отново да се стигне до частично затваряне на училища или редуване на онлайн и присъствени занятия.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.