Държавата е в частичен локдаун от тази вечер

От тази вечер държавата е в частичен локдаун. Мерките, които правителството анонсира, влизат в сила точно в 23:30 и ще важат до 21 декември.

Надеждата е, че ефектът от тях ще се усети още в средата на декември. Главният здравен инспектор Ангел Кунчев обаче предупреди да не очакваме рязко облекчаване на правилата. По негови изчисления в момента между 10 и 15 процента от заразените с коронавирус у нас остават извън статистиката.

Целта на правителството е с въвеждане на новите мерки, след 2 или 3 седмици броят на новозаразените да намалее с поне 30%. Но дори и този оптимистичен сценарий да се случи, пак не може да се очаква пълно отваряне още от 21 декември. Разхлабване ще има, но поетапно. Пред NOVA Ангел Кунчев заяви, че въпреки огромния натиск върху здравната система, тя ще издържи.

Часове преди частичния локдаун доц. Кунчев е категоричен - строгите мерки са необходими и идват навреме.

„Влязохме в най-тежката фаза на епидемията и затова и мерките вече се различават от това, което имахме досега”, обясни Кунчев.

Доц. Кунчев: Мерките няма да бъдат разхлабени рязко на 21 декември

С частичното затваряне на страната, правителството се надява на конкретен резултат за заразените.

„Най-амбициозният план е да ги намалим с 30-35 процента. За мен това е много трудно за 2-3 седмици. Ако постигнем успех и намаление на смъртните случаи, ние смятаме да възстановим първо работата на детски градини и ясли и училищата за учениците до 4-ти клас. Тъй като за тях този процес е най-неравностоен”, обясни доц. Кунчев.  

Той не даде отговор на въпроса има ли сценарий, в който стигаме до разкриване на полеви болници. Но е категоричен по друг  – здравната система е претоварена, но засега се справя. Ваксината продължава да дава надежда за отшумяване на кризата, но все още има неясноти.

„В момента разработваме план, почти готов е, доставките няма да дойдат в никакъв случай едновременно”, обясни доц. Кунчев.

 

 

Темата с ефекта от ваксината пък е една голяма неизвестна, призна имунологът проф. Богдан Петрунов.

„Нито една от фирмите не е отговорила на тези 3 основни въпроса – Ще ни спести заразяването, ще ни спести ли смъртните случаи или ще ни спести разпространението? Никой не може да каже каква ще е трайността на имунитета, защото никой не го е видял”, обясни проф. Богдан Петрунов.

Акад. Петрунов: Не взимайте имуностимуланти, когато сте болни, опасни са

Според академика за имунизация не може да се говори по-рано от пролетта.

Междувременно – от днес всеки общопрактикуващ лекар в страната  вече има право да издава електронно направление за безплатен PCR. Част от медиците още внедряват системата, но първите издадени направления все пак са факт. В една от лабораториите признаха - вместо електронно направление, заобикаляли системата - с хартиено такова.

„Имахме сутринта пациент с издадено направление от общопрактикуващ лекар, което беше на хартия. И първоначално не можахме да го въведем, но направихме updateна системата и след това въведохме направлението. Надяваме се понеделник- вторник да функционира цялостно системата”, заяви д-р Благовеста Пенчева, мед. директор в лаборатория „Рамус”.

Безплатен PCR тест за всеки с поне 2 симптома

След като приключи тестването на системата, ще се действа по план - личният лекар онлайн ще изпраща индивидуален код, който мигновено ще се появи в системата на съответната лаборатория. Така след няколко клика, пациентът ще може да се тества по Каса.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си